Αρχική » Κοινωνία-Κράτος » Ο ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΤΟ 2024

Ο ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΤΟ 2024

ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΤΟΥ «ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ» ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΕΑΝ ΕΠΑΝΕΚΛΕΓΕΙ

από KostasMarkakis

Η θυμωμένη ατάκα του Τραμπ για το νομικό του χάος αποκαλύπτει μια άσχημη αλήθεια για το «κίνημα MAGA» (Make America Great Again): Η υπεράσπιση της ασυλίας του δεν είναι απλώς ένα νομικό επιχείρημα. Προετοιμάζει τη βάση του για να υποστηρίζει τις αχαλίνωτες παραβιάσεις του νόμου, εάν κερδίσει ξανά τον Λευκό Οίκο.

Οι δικηγόροι του Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξαν στο δικαστήριο ότι θα έπρεπε να έχει ασυλία από τη δίωξη για εγκλήματα που σχετίζονται με την εξέγερσή του (σ.σ. 6 Ιαν. 2021), επειδή αποτελούσαν επίσημες πράξεις που διαπράχθηκαν ενώ ήταν πρόεδρος. Ο ειδικός σύμβουλος (του Υπουργείου Δικαιοσύνης) Τζακ Σμιθ αντέτεινε ότι αυτό ισοδυναμεί με αποδοχή παράνομης λειτουργίας ενός Προέδρου των ΗΠΑ. Τώρα ο Τραμπ το επιβεβαίωσε ουσιαστικά: Ένα προεδρικό περιβάλλον χωρίς νόμο (χωρίς ισχύ του Κράτους Δικαίου για τον Πρόεδρο) είναι ακριβώς αυτό που θέλω, Τζακ. Σε μια οργισμένη, ολοκαίνουργια ατάκα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Τραμπ δήλωσε ότι «ΕΝΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΗ ΑΣΥΛΙΑ» για να «ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΩΣΤΑ». Αυτό θεωρείται ουσιαστικά ως απειλή και υπόσχεση: Μια δεύτερη θητεία Τραμπ, εάν του τη  δώσουν οι ψηφοφόροι, σίγουρα θα περιλαμβάνει έναν ανείπωτο αριθμό προεδρικών παραβάσεων του  νόμου.

Αλλά υπάρχουν περισσότερα. Τι θα συμβεί αν αυτή η ανοιχτά δηλούμενη πρόθεση να τεντώσει τα όρια του νόμου στην εξουσία —ή ακόμη και να διαπράξει εγκλήματα— δεν είναι απλώς ένα παρεπόμενο προϊόν της νομικής υπεράσπισης του Τραμπ, αλλά έχει γίνει βασικό χαρακτηριστικό της πολιτικής του απήχησης; Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ο Τραμπ προσπαθεί σκόπιμα να αυξήσει τις προσδοκίες μεταξύ των βασικών υποστηρικτών του για αυτό ακριβώς – μια προεδρία που δεν δεσμεύεται από το νόμο. Και υπάρχουν ακόμη και σημάδια ότι έχει ακριβώς αυτό το αποτέλεσμα. Για να είμαι ξεκάθαρος, το αίτημα του Τραμπ για ασυλία – το οποίο αποφασίζεται από ομοσπονδιακό εφετείο – είναι αδύναμο και πιθανόν να αποτύχει, όπως εξέθεσα πρόσφατα. Πράγματι, αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο ο Τραμπ καλεί έντονα το Ανώτατο Δικαστήριο να τον σώσει από τις ευθύνες, κατοχυρώνοντας την αντίληψη ότι οι πρώην πρόεδροι δεν μπορούν να διωχθούν για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην εξουσία. Όπως δήλωσε:

«ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΗ & ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΑΣΥΛΙΑ, ΑΛΛΙΩΣ Η ΕΞΟΥΣΙΑ & Η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΩΝ ΘΑ ΑΠΟΓΥΜΝΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΧΑΘΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ. ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΥΚΟΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ. Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΕΥΛΟΓΕΙ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ»!

Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι ακόμη και οι προεδρικές πράξεις που «ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ» πρέπει να τυγχάνουν «ΠΛΗΡΟΥΣ Ασυλίας» από τη δίωξη. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει έναν μακροχρόνιο κανόνα κατά της δίωξης των εν ενεργεία προέδρων. Αλλά εδώ ο Τραμπ επιμένει (διογκώνοντας τα επιχειρήματα των δικηγόρων του σε κάτι ακόμη πιο τραγικά παράλογο) ότι για να είναι αποτελεσματικοί οι πρόεδροι, πρέπει να είναι ελεύθεροι να περνούν τις νομικές γραμμές, με ασυλία από μελλοντική δίωξη που να είναι απόλυτη. (σ.σ. ελπίζουμε να μην μπαίνουν παρόμοιες ιδέες σε κάποιους Έλληνες «ηγέτες»!).

Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν κομπασμός ή σαν απόγνωση. Αλλά μην κάνετε λάθος: πρόκειται για μια γνήσια δήλωση Τράμπ, σχετικά με τις προθέσεις του για μια δεύτερη θητεία. Θέλει οι ψηφοφόροι του να τον ακούν δυνατά και καθαρά. Για να γίνει αυτό πλήρως κατανοητό, εξετάστε μερικές από τις πιο συγκεκριμένες απειλές του Τραμπ. Ο Τραμπ φέρεται να είπε σε φίλους και συμμάχους του ότι θέλει το Υπουργείο Δικαιοσύνης να ερευνήσει μια σειρά από πρώην συμβούλους του που έγιναν επικριτές του. Ξανά και ξανά, ο Τραμπ έχει υποσχεθεί δημόσια ότι θα διώξει τον Τζο Μπάιντεν και την οικογένειά του με βάση μια σειρά από επινοημένα εγκλήματα. Με αυτό το πνεύμα, ο Τραμπ είπε ρητά στους ψηφοφόρους του: «Είμαι ο τιμωρός για λογαριασμό σας». Ο Τραμπ έχει δηλώσει αβάσιμα ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης του Μπάιντεν διώκει συντηρητικούς. Με όλους τους τρόπους, ο Τραμπ έχει τοποθετήσει τη δική του δίωξη ως πράξη ηρωικού μαρτυρίου για λογαριασμό των υποτιθέμενων διωκόμενων υποστηρικτών του.

Έως πρόσφατα, ο Τραμπ πολιτικοποίησε εκτενώς την επιβολή του νόμου κατά των εχθρών του κατά την πρώτη του θητεία, όπως έχει τεκμηριώσει η Marcy Wheeler. Τώρα διεκδικεί το δικαίωμα να το εντείνει δραματικά, κάτω από το φύλλο συκής των «αντίποινων» για τις εναντίον του διώξεις, ενώ παράλληλα επιμένει ότι οι  πρόεδροι πρέπει να έχουν απόλυτη ασυλία από τη δίωξη.

Επομένως ο Τραμπ προετοιμάζει αμείλικτα τους υποστηρικτές του να περιμένουν μια δεύτερη θητεία κατά την οποία θα κάμψει ή θα παραβιάσει τον νόμο, χρησιμοποιώντας τον μηχανισμό του κράτους για να διώξει τους αντιπάλους του, ίσως σε μαζική κλίμακα. Όπως το έθεσε πρόσφατα, «ξεριζώστε τα παράσιτα». Ο Τραμπ λέει στους υποστηρικτές του ότι θα εκτελέσει τα αντίποινα για λογαριασμό τους, ότι θα διώξει τους εχθρούς τους, ότι αυτό είναι το δίκιο τους. Τι είδους αντίκτυπο μπορεί να έχει αυτό στις προσδοκίες τους;

Δεν έχουμε πολλές δημοσκοπήσεις που να μιλάνε άμεσα για αυτό το σημείο. Αλλά το Ινστιτούτο Έρευνας Δημόσιας Θρησκείας (PRRI) θέτει τακτικά δύο ερωτήσεις που ίσως ρίχνουν φως στην πιθανότητα σοβαρής αστικής ζημίας: Από το περασμένο καλοκαίρι, εκπληκτικά μεγάλα ποσοστά Ρεπουμπλικανών -και ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά ψηφοφόρων που βλέπουν ευνοϊκά τον Τραμπ- λένε ότι τα πράγματα έχουν γίνει τόσο άσχημα που η πολιτική βία δικαιολογείται και ότι χρειαζόμαστε έναν ηγέτη που θα παραβιάζει τους κανόνες για να διορθωθούν τα πράγματα. Ο Ρόμπερτ Τζόουνς, πρόεδρος του PRRI, είπε ότι πρόκειται για  διαμεσολαβητές αυτού που οι ψηφοφόροι του Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρούν δικαιολογημένο, από την άποψη της παραβίασης του προεδρικού νόμου και της τιμωρίας κατά των πολιτικών εχθρών. Αυτές οι ομάδες το δηλώνουν, στις δημοσκοπήσεις του PRRI, σε σημαντικά υψηλότερα ποσοστά από τους Δημοκρατικούς, τους ανεξάρτητους και συνολικά τους Αμερικανούς, σημείωσε ο Τζόουνς.

«Ακολουθώντας τον Τραμπ, μεγάλα ποσοστά των ψηφοφόρων του Τραμπ και των Ρεπουμπλικανών σήμερα αντιλαμβάνονται πλέον τους πολιτικούς τους αντιπάλους ως εχθρούς της χώρας», μου είπε ο Τζόουνς. «Όλα είναι πλέον στο τραπέζι, όταν αντιλαμβάνεσαι τον πολιτικό αγώνα με αυτόν τον τρόπο». Ευτυχώς, τα ποσοστά των Ρεπουμπλικανών που δεν θεωρούν δικαιολογημένη την παραβίαση των κανόνων και την πολιτική βία είναι κάπως υψηλότερα από τα ποσοστά που πιστεύουν ότι είναι δικαιολογημένη. Ωστόσο, οι ομάδες της τελευταίας κατηγορίας είναι ανησυχητικά μεγάλες. Ομοίως, μια πρόσφατη δημοσκόπηση του CBS διαπίστωσε ότι ένα εκπληκτικό 55 τοις εκατό των αυτοπροσδιοριζόμενων ως MAGA ψηφοφόρων, πιστεύει ότι εάν ο Τραμπ κερδίσει την επανεκλογή του, θα πρέπει να «εκδικηθεί κατηγορώντας ποινικά τους πολιτικούς αντιπάλους του».

Οι συζητήσεις μας για αυτά τα θέματα είναι περιορισμένες σε ευφημισμούς. Τα ΜΜΕ επαναλαμβάνουν συνήθως την ιδέα, ότι το κίνητρο του Τραμπ στην απειλή δίωξης των εχθρών είναι η «εκδίκηση». Αλλά από όλες τις ενδείξεις, οι διώξεις κατά του Τραμπ είναι πλήρως σύμφωνες με τη δέουσα διαδικασία και με το κράτος δικαίου. Δεν υπάρχει τίποτα για να πάρεις εκδίκηση. Όπως υποστηρίζει ο Τζόναθαν Τσέιτ, η ρητή δημόσια υπόσχεση του Τραμπ είναι να εξαλείψει πλήρως το τείχος προστασίας που χωρίζει τους προέδρους από τους εισαγγελείς, που ο Τραμπ προσποιείται ότι ο Μπάιντεν το παραβίασε. Όμως, όταν αποδεχόμαστε άκριτα ότι οι απειλές του Τραμπ είναι κατά κάποιο τρόπο ανταποδοτικές, παραχωρούμε πάρα πολλά. Αυτός και οι σύμμαχοί του κατασκευάζουν προσχήματα για τις διώξεις που θέλουν να κάνουν.

Εν τω μεταξύ, ένα διάχυτο είδος σχολιασμού επιχειρεί να προβάλει «κρυφό ρεύμα ενάρετου συναισθήματος», που ωθεί την πεποίθηση μεταξύ των υποστηρικτών του Τραμπ ότι είναι θύμα παράνομων διώξεων (απογοητευμένοι από την αξιοκρατία, τους θεσμούς, την επαγγελματική τάξη διευθυντικών στελεχών, κλπ). Αλλά ο Τραμπ συνεχίζει να κάνει αυτές τις δικαιολογίες να φαίνονται ανόητες: οι υποστηρικτές του παραμένουν σταθερά πίσω του, παρόλο που ο ίδιος ορκίζεται ρητά ότι θα επιβάλει τιμωρία στους εχθρούς του και των ψηφοφόρων του χωρίς αιτία και θα θέσει τον εαυτό του εντελώς υπεράνω του νόμου. Ο Τραμπ προτρέπει τους υποστηρικτές του να περιμένουν και να θέλουν αυτά τα πράγματα – στην πραγματικότητα, να τα λαχταρούν. Μοιάζει να χτίζει έναν στρατό υποστηρικτών, που στο τέλος μπορεί να μην συμβιβαστούν με τίποτα λιγότερο.

Πηγή: https://newrepublic.com/article/178252/trump-truth-social-rant-ugly-maga-truth

Greg Sargent                      January 19, 2024

Μετάφραση και επιμέλεια κειμένου: Κώστας Α. Μαρκάκης    22 Ιαν. 2024

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα