Αρχική » Κοινωνία-Κράτος » Η Χριστιανική Δεξιά παραβιάζει την Πρώτη Τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ απαγορεύοντας τις αμβλώσεις

Η Χριστιανική Δεξιά παραβιάζει την Πρώτη Τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ απαγορεύοντας τις αμβλώσεις

από KostasMarkakis

Η επιβολή της χριστιανικής ηθικής και του χριστιανικού δόγματος σε μη χριστιανούς είναι ένας καλός λειτουργικός ορισμός της θρησκευτικής τυραννίας — την οποία η 1η Τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ απορρίπτει ρητά.

Το (υπερσυντηρητικό) κίνημα κατά των αμβλώσεων βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη θρησκευτική πίστη. Καθολικοί και Ευαγγελικοί Χριστιανοί υποστηρίζουν ότι η ζωή ξεκινά από τη σύλληψη και ότι τα έμβρυα έχουν ψυχή. Για τους λόγους αυτούς, θέλουν να εμποδίσουν οποιονδήποτε να προβαίνει σε αμβλώσεις.

Ένα προσχέδιο γνωμοδότησης του Ανωτάτου Δικαστηρίου που διέρρευσε πρόσφατα υποδηλώνει ότι το ανώτατο δικαστήριο πρόκειται να ανατρέψει τον ισχύοντα νόμο (Roe εναντίον Wade), καταργώντας ουσιαστικά το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση. (σ.σ. ο πρώην Πρόεδρος Ντ. Τραμπ κατάφερε να διορίσει ισχυρή πλειοψηφία ακραία συντηρητικών δικαστών στο ανώτατο ομοσπονδιακό δικαστήριο).

Εν αναμονή, πολλές συντηρητικές πολιτείες έχουν εγκρίνει σαρωτική νομοθεσία κατά των αμβλώσεων.

Όμως, η χρήση του κράτους για την επιβολή της χριστιανικής θεολογικής ερμηνείας παραβιάζει τις πεποιθήσεις και την ελευθερία των διαφωνούντων. Γιατί δεν είναι όλοι χριστιανοί. Και η επιβολή της χριστιανικής ηθικής και του χριστιανικού δόγματος σε μη Χριστιανούς είναι ένας καλός ορισμός της θρησκευτικής τυραννίας — την οποία η 1η Τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ απορρίπτει ρητά.

Αυτή η αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας είναι η βάση μιας αγωγής που ασκήθηκε από μια συναγωγή στο Boynton Beach της Φλόριντα, κατά της σαρωτικής απαγόρευσης των αμβλώσεων που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου. Η αγωγή αμφισβητεί έναν ενιαίο νόμο για λογαριασμό μιας και μόνο θρησκείας. Αλλά η υπόθεση αποτελεί ευρύτερη πρόκληση στο κίνημα εναντίον των αμβλώσεων, το οποίο συνδυάζει ένα δεξιό χριστιανικό αίτημα για καταναγκαστική γέννηση με μια ηθική «γενικής ισχύος» και επιμένει στην υποταγή της χώρας σε έναν σεχταριστικό κώδικα.

Ο νέος νόμος της Φλόριντα απαγορεύει τις περισσότερες αμβλώσεις 15 εβδομάδες μετά την σύλληψη. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις για περιπτώσεις αιμομιξίας, βιασμού ή εμπορίας ανθρώπων. Επιτρέπει την έκτρωση για να σώσει τη ζωή μιας εγκύου ή να αποτρέψει σοβαρό σωματικό τραυματισμό. Αλλά αυτές οι εξαιρέσεις δεν είναι αρκετές για να εμποδίσουν τον νόμο να παραβιάσει την ελεύθερη άσκηση της πίστης. Η αγωγή αναφέρει ότι ο νόμος της Φλόριντα παραβιάζει τις εβραϊκές θρησκευτικές πεποιθήσεις, υποστηρίζοντας ότι η άμβλωση «απαιτείται εάν είναι απαραίτητο για την προστασία της υγείας, της ψυχικής ή σωματικής ευημερίας της γυναίκας», μεταξύ άλλων λόγων.

Ο νόμος της Φλόριντα δεν ενδιαφέρεται για την ψυχική υγεία της εγκύου και περιορίζει πολύ την ανησυχία της για σωματική βλάβη. Ως αποτέλεσμα, λέει η μήνυση, «η πράξη απαγορεύει στις Εβραίες να ασκούν την πίστη τους χωρίς κυβερνητικό εξαναγκασμό». Επίσης «απειλεί τον εβραϊκό λαό επιβάλλοντας τους νόμους άλλων θρησκειών στους Εβραίους».

Το θέμα δεν είναι αν ο νόμος της Φλόριντα παραβιάζει την εβραϊκή διδασκαλία για τις αμβλώσεις. Η άμβλωση είναι ένα ζήτημα για το οποίο υπάρχει και υπήρξε έντονη θεολογική διαφωνία και συζήτηση  μεταξύ διαφορετικών θρησκειών. Η χρήση του κράτους για την επιβολή της χριστιανικής θεολογικής ερμηνείας παραβιάζει τις πεποιθήσεις και την ελευθερία των διαφωνούντων.

Και αυτή η επιβολή δεν είναι απλά ένα σφάλμα, αλλά αποτελεί χαρακτηριστική αντίληψη. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις, όπως και οι περισσότεροι πολιτικοί που εναντιώνονται στις αμβλώσεις, ισχυρίζεται ότι οι απόψεις του υποκινούνται από την αγάπη για τη ζωή. «Η ζωή είναι ένα ιερό δώρο που αξίζει την προστασία μας», είπε, προσθέτοντας ότι ο νόμος «αντιπροσωπεύει τις πιο σημαντικές προστασίες για τη ζωή στη σύγχρονη ιστορία του κράτους».

Ωστόσο, ο DeSantis αντιμετωπίζει πολύ ανέμελα την προστασία κάποιων άλλων ζωών. Την Πέμπτη, απέρριψε την ιδέα να αφιερωθούν κρατικοί πόροι για τον εμβολιασμό βρεφών και νηπίων κατά του Covid-19, παρόλο που οι επιστήμονες λένε ότι τα εμβόλια θα μειώσουν τις νοσηλείες και τους θανάτους σε μικρότερα παιδιά. Ομοίως, το 2021, ο DeSantis αρνήθηκε να εγγράψει την πολιτεία σε ομοσπονδιακό πρόγραμμα 820 εκατομμυρίων δολαρίων για επισιτιστική βοήθεια στα φτωχότερα παιδιά της Φλόριντα.

Θα μπορούσατε να το ονομάσετε αυτό υποκρισία: Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι που είναι αντίθετοι στις αμβλώσεις, ενδιαφέρονται μόνο για τα έμβρυα. Μόλις τα έμβρυα βγουν από τη μήτρα και γίνουν παιδιά, οι πολιτικοί φαίνονται αρκετά χαρούμενοι που τα αφήνουν να πεθάνουν από την πείνα. Οι πολιτικές τους υποδηλώνουν ότι δεν ενδιαφέρονται για τη διάσωση ζωών, αλλά επικεντρώνονται στην επιβολή σε όλους του δικού τους θρησκευτικού ορισμού της ζωής.

Τα έμβρυα αποτελούν πεδίο θρησκευτικής αμφισβήτησης. Παρεμβαίνοντας στο σώμα κάποιου και δηλώνοντας ότι μια ομάδα των κυττάρων του έχει ζωή — είναι ένας τρόπος για να επιβληθεί ένα χριστιανικό όραμα της αλήθειας σε όλους. Οι φεμινίστριες υπέρ της άμβλωσης έχουν συχνά επισημάνει ότι η χριστιανική δεξιά είναι αποφασισμένη να ελέγξει τις γυναίκες, ακόμη και τους μη Χριστιανούς. Αυτό περιλαμβάνει ανθρώπους της εβραϊκής πίστης, άθεους, Μουσουλμάνους, Ουνίτες αλλά και πολλούς Χριστιανούς που δεν έχουν τις ίδιες απόψεις περί θρησκευτικών δικαιωμάτων. Στόχος είναι να επιβληθεί νομοθετικά μια ενιαία ηθική και θρησκευτική πρακτική (η δική τους). Κατ’ αυτούς, πρέπει να ακολουθείς το χριστιανικό δόγμα, ό,τι κι αν πιστεύεις.

Η συντηρητική πλειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο φαίνεται ότι συμπαθεί πολύ την αναγνώριση  χριστιανικών αιτημάτων και την επικράτηση τους στη δημόσια ζωή. Το δικαστήριο αναμένεται π.χ.  να αποφανθεί υπέρ ενός χριστιανού προπονητή ποδοσφαίρου που ενθάρρυνε την προσευχή μετά τους αγώνες. Όπως έγραψε η νομική μελετήτρια Caroline Mala Corbin για το NBC News THINK, «Στα μάτια αυτών των δικαστών, τα θρησκευτικά δικαιώματα των Χριστιανών θα μπορούσαν να υπερισχύουν όλων των άλλων». Επομένως, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η αγωγή θα πετύχει. Οι συντηρητικοί χριστιανοί έχουν μεγάλη δύναμη στις ΗΠΑ σε κάθε θεσμό, συμπεριλαμβανομένων των δικαστηρίων.

Αλλά γι’ αυτό ακριβώς είναι τόσο σημαντική η θρησκευτική ελευθερία. Οι Χριστιανοί δεν έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν τα δόγματά τους στις συνειδήσεις και στα σώματα όλων των άλλων. Αν ο DeSantis θέλει να βάλει το έμβρυο στο κέντρο της πίστης του, αυτό είναι δική του δουλειά. Άλλοι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων πολλών Εβραίων, δεν είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν την υγεία και την ασφάλεια των γυναικών και των εγκύων σε αυτόν το βωμό. Η θεοκρατία δεν είναι ελευθερία. Ούτε ζωή είναι.

Μετάφραση και επιμέλεια: Κωνσταντίνος Α. Μαρκάκης

Πηγή: https://www.nbcnews.com/think/opinion/jewish-abortion-rights-advocates-use-religious-freedom-suit-access-rcna34178            June 18, 2022                     By Noah Berlatsky, cultural critic

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα