Αρχική » Κοινωνία-Κράτος » Πολίτης – Ενημέρωση και Αυταρχική Εξουσία

Πολίτης – Ενημέρωση και Αυταρχική Εξουσία

στον Τσόμσκυ – στον Όργουελ και στον Χάξλεϋ

από KostasMarkakis

(Εικόνα Τίτλου: Νόαμ Τσόμσκυ)

Στις μέρες μας, ο Noam Chomsky γράφει σχετικά: Ο έξυπνος τρόπος για να κρατήσετε τους ανθρώπους παθητικούς και υπάκουους είναι να περιορίσετε αυστηρά το φάσμα της αποδεκτής γνώμης, αλλά να επιτρέψετε πολύ ζωηρή συζήτηση εντός αυτού του φάσματος.  Αυτό δίνει στους ανθρώπους την αίσθηση ότι υπάρχει ελεύθερη σκέψη σε εξέλιξη, ενώ όλη την ώρα οι προϋποθέσεις του συστήματος ενισχύονται από τα όρια που τίθενται στο εύρος της συζήτησης.

(Τζώρτζ Όργουελ)

  • Αυτό που φοβόταν ο George Orwell ήταν αυτοί που θα απαγόρευαν τα βιβλία. Αυτό που φοβόταν ο Aldus Huxley ήταν ότι δεν θα υπήρχε λόγος να απαγορευθεί ένα βιβλίο, γιατί δεν θα υπήρχε κανείς που θα ήθελε να το διαβάσει.
  • Ο Όργουελ φοβόταν αυτούς που θα μας στερούσαν πληροφορίες. Ο Χάξλεϋ φοβόταν αυτούς που θα μας έδιναν τόσα πολλά που θα περιοριζόμασταν σε παθητικότητα και εγωισμό.
  • Ο Όργουελ φοβόταν ότι η αλήθεια θα κρυβόταν από εμάς. Ο Χάξλεϋ φοβόταν ότι η αλήθεια θα πνιγόταν σε μια θάλασσα ασχετοσύνης.
  • Ο Όργουελ φοβόταν ότι θα γίνουμε μια κουλτούρα αιχμάλωτη σε μια αυταρχική εξουσία. Ο Χάξλεϋ φοβόταν ότι θα γίνουμε μια τετριμμένη κουλτούρα, απασχολημένη με αισθησιακό καταναλωτισμό.

(Άλντους Χάξλεϋ)

  • Όπως παρατήρησε ο Huxley στο «Brave New World Revisited», οι φιλελεύθεροι και ορθολογιστές πολιτικοί που βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση για να αντιταχθούν στην τυραννία «δεν έλαβαν υπόψη τους τη σχεδόν άπειρη όρεξη του ανθρώπου για περισπασμούς». Στο «1984» του Όργουελ, πρόσθεσε ο Χάξλεϋ, οι άνθρωποι ελέγχονται με την πρόκληση πόνου, ενώ στο «Brave New World» ελέγχονται με την πρόκληση ευχαρίστησης.
  • Με λίγα λόγια, ο George Orwell φοβόταν ότι αυτό που μισούμε θα μας καταστρέψει. Ο Aldus Huxley φοβόταν ότι αυτό που αγαπάμε θα μας καταστρέψει.

Για την Αντιγραφή: Κωνσταντίνος Α. Μαρκάκης

Πηγές:

  • Noam Chomsky & David Barsamian, «How the World Works»
  • Neil Postman, «Amusing Ourselves to Death»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα