Αρχική » Περιβάλλον-Φύση » ΕΤΗΣΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ CO2 ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ – ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ – ΑΦΡΙΚΗ ΤΟ 2021

ΕΤΗΣΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ CO2 ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ – ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ – ΑΦΡΙΚΗ ΤΟ 2021

ΑΠΟ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΤΗΣ NASA

από KostasMarkakis

https://svs.gsfc.nasa.gov/5110                                                  Τρίτη, 20 Ιουνίου 2023 στις 6:58 μ.μ

ΕΤΗΣΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ CO2 ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ – ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ – ΑΦΡΙΚΗ ΤΟ 2021

Το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) είναι το πιο διαδεδομένο αέριο θερμοκηπίου που οδηγεί στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, η αύξηση του CO2 στην ατμόσφαιρα θα ήταν ακόμη πιο γρήγορη χωρίς απορρόφηση άνθρακα στη γη και τους ωκεανούς, που μαζί απορροφούν περίπου το ήμισυ των ανθρώπινων εκπομπών κάθε χρόνο. Οι προηγμένες τεχνικές μοντελοποίησης μέσω υπολογιστών στο Παγκόσμιο Γραφείο Μοντελοποίησης και Αφομοίωσης της NASA μάς επιτρέπουν να ξεδιαλύνουμε τις επιρροές των εκπομπών και των απορροφήσεων και να κατανοήσουμε καλύτερα από πού προέρχεται και πού πηγαίνει ο άνθρακας.

10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Η απεικόνιση δείχνει το CO2 που προστίθεται σταδιακά στην ατμόσφαιρα της Γης κατά τη διάρκεια του έτους 2021, χωρισμένο σε τέσσερις κύριους παράγοντες: ορυκτά καύσιμα σε πορτοκαλί χρώμα, καύση βιομάζας με κόκκινο, χερσαία οικοσυστήματα με πράσινο και ωκεανοί σε μπλε. Οι κουκκίδες στην επιφάνεια της Γης δείχνουν επιπλέον πώς το ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα απορροφάται από τα χερσαία οικοσυστήματα με πράσινο χρώμα και από τον ωκεανό με μπλε χρώμα. Ενώ η γη (βλάστηση εδάφους) και οι ωκεανοί συνολικά απορροφούν άνθρακα σε παγκόσμια κλίμακα, μεμονωμένες όμως τοποθεσίες μπορεί να εκπέμπουν CO2 σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

Για παράδειγμα, στο τμήμα της μελέτης που αφορά τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου τα φυτά απορροφούν CO2 μέσω της φωτοσύνθεσης, αλλά απελευθερώνουν μεγάλο μέρος αυτού του άνθρακα μέσω της διαπνοής κατά τους χειμερινούς μήνες. Μερικά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων από τον βορειοανατολικό αστικό διάδρομο που εκτείνεται από την Ουάσιγκτον μέχρι τη Βοστώνη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η γρήγορη ταλάντωση πάνω από το τροπικό δάσος του Αμαζονίου δείχνει την επίδραση των φυτών που απορροφούν άνθρακα ενώ ο ήλιος λάμπει και στη συνέχεια τον απελευθερώνουν κατά τις νυχτερινές ώρες.

Στο τμήμα της μελέτης που αφορά την Ασία και την Αυστραλία, το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό είναι οι εκπομπές ορυκτών καυσίμων από την Κίνα, οι οποίες συμβάλλουν στην αυξανόμενη ατμοσφαιρική επιβάρυνση του CO2 κατά τη διάρκεια του 2021. Αντίθετα, η μείωση από τη βιόσφαιρα της γης είναι ορατή στην Αυστραλία για μεγάλο μέρος του έτους, επειδή οι εκπομπές και η πυκνότητα του πληθυσμού είναι πολύ πιο χαμηλά. Μέχρι το τέλος της προσομοίωσης, οι εκπομπές ορυκτών καυσίμων που απελευθερώνονται κυρίως στο βόρειο ημισφαίριο επεκτείνονται προς τα νότια της Αυστραλίας.

Στο τμήμα της μελέτης που αφορά την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, οι ευρωπαϊκές εκπομπές ορυκτών καυσίμων είναι ορατές όπως και το κόκκινο που αντιπροσωπεύει τις εκπομπές από πυρκαγιές στην κεντρική Αφρική, που χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων των καλλιεργειών. Οι πυρκαγιές αντιπροσωπεύουν μια πολύ μικρότερη πηγή CO2 στην ατμόσφαιρα από τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων, αλλά είναι σημαντικές επειδή μπορούν να αλλάξουν την ικανότητα ενός οικοσυστήματος να δεσμεύει άνθρακα στο μέλλον. Οι επιστήμονες παρακολουθούν προσεκτικά πώς οι εκπομπές CO2 από τις πυρκαγιές μεταβάλλονται από την κλιματική αλλαγή, η οποία φέρνει μεγαλύτερες και πιο σοβαρές περιόδους πυρκαγιών σε πολλές περιοχές.

10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Τα τρισδιάστατα υπομνήματα  εξηγούν τα στοιχεία των παραπάνω απεικονίσεων, προσομοιώνοντας τα με «εμβαπτιζόμενους πλωτήρες» και με επίπεδα διαστρωμάτωσης για τους 4 παράγοντες. Υπάρχουν τέσσερες «πλωτές» στήλες, που δείχνουν τις εκπομπές CO2 από τα ορυκτά καύσιμα με πορτοκαλί χρώμα, την καύση βιομάζας με κόκκινο, τα οικοσυστήματα της ξηράς με πράσινο και τον ωκεανό με μπλε. Αυτοί οι «πλωτήρες» δείχνουν τα πραγματικά ογκομετρικά δεδομένα, που περιβάλλουν τη Γήινη Σφαίρα. Στην προσομοίωση της διαστρωμάτωσης (4 επίπεδα συν το έδαφος), τα δεδομένα προβάλλονται εκ νέου μέσα σε ένα καρτεσιανό τετράγωνο. Στο έδαφος υπάρχουν βέλη που δείχνουν τη φυσική απορρόφηση CO2, με τη συμβολή του χερσαίου οικοσυστήματος σε πράσινο χρώμα και του ωκεανού σε μπλε. Σε περιόδους και τοποθεσίες όπου η ξηρά και ο ωκεανός λειτουργούν ως πηγές για την ατμόσφαιρα, εμφανίζονται οι αναλογίες ανάμειξης μπλε και πράσινου.

Όλα τα διαγράμματα της προσομοίωσης είναι συγχρονισμένα με την προσομοίωση για να δείχνουν τη χρονική πρόοδο κατά τη διάρκεια του έτους. (στο άρθρο έχουν επιλεγεί Εικόνες και Διαγράμματα της προσομοίωσης για Ευρώπη – Μέση Ανατολή – Αφρική)

Για περισσότερες πληροφορίες: https://gmao.gsfc.nasa.gov/gmaoftp/lott/svs/tagged_co2/

Δημιουργοί της Οπτικοποίησης των δεδομένων:

Andrew J Christensen (SSAI) [Επικεφαλής]

Mark SubbaRao (NASA/GSFC) [Επικεφαλής]

Helen-Nicole Kostis (USRA)

Lopez-Silva Brenda (SSAI)

Επιστήμονας

Lesley Ott (NASA/GSFC) [Επικεφαλής]

Τεχνική υποστήριξη

Ian Jones (ADNET)

Laurence Schuler (ADNET)

Μετάφραση – επιλογή & επεξεργασία εικόνων – επιμέλεια παρουσίασης:

Κωνσταντίνος Α. Μαρκάκης, Ηλεκ/γος – Μηχ/γος Μηχανικός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα