Αρχική » Περιβάλλον-Φύση » Η Οικονομική ζημιά από την κλιματική αλλαγή

Η Οικονομική ζημιά από την κλιματική αλλαγή

είναι έξι φορές χειρότερη από ό, τι πιστεύαμε

από KostasMarkakis

Η οικονομική ζημιά που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή είναι έξι φορές χειρότερη από ότι είχε προηγουμένως θεωρηθεί. Η υπερθέρμανση του πλανήτη να αναμένεται να συρρικνώσει τον πλούτο με ρυθμό συμβατό με το επίπεδο οικονομικών απωλειών ενός συνεχιζόμενου μόνιμου πολέμου, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων.

Αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1C οδηγεί σε μείωση κατά 12% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), διαπίστωσαν οι ερευνητές, μια πολύ υψηλότερη εκτίμηση από εκείνη προηγούμενων αναλύσεων. Ο κόσμος έχει ήδη θερμανθεί κατά περισσότερο από 1C (1.8F) από την προβιομηχανική εποχή και πολλοί επιστήμονες του κλίματος προβλέπουν ότι μια αύξηση 3C (5.4F) θα συμβεί μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα λόγω της συνεχιζόμενης καύσης ορυκτών καυσίμων, ένα σενάριο που προβλέπεται να έχει τεράστιο οικονομικό κόστος.
Μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3C θα προκαλέσει «απότομες μειώσεις στην παραγωγή, το κεφάλαιο και την κατανάλωση που υπερβαίνουν το 50% μέχρι το 2100», αναφέρει το έγγραφο. Αυτή η οικονομική απώλεια είναι τόσο σοβαρή που είναι «συγκρίσιμη με την οικονομική ζημιά που προκαλείται από τη διεξαγωγή ενός διαρκούς πολέμου», προσθέτει.

«Θα εξακολουθεί να υπάρχει κάποια οικονομική ανάπτυξη, αλλά μέχρι το τέλος του αιώνα οι άνθρωποι μπορεί κάλλιστα να είναι 50% φτωχότεροι από ότι θα ήταν αν δεν υπήρχε η κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Adrien Bilal, οικονομολόγος στο Χάρβαρντ, που έγραψε την εργασία με τον Diego Känzig, οικονομολόγο στο Πανεπιστήμιο Northwestern.
«Νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να φανταστεί τι θα έκανε (σήμερα) με ένα εισόδημα που θα ήταν διπλάσιο από ότι είναι τώρα. Θα άλλαζε τις ζωές των ανθρώπων».

Ο Μπιλάλ είπε ότι η αγοραστική δύναμη, η οποία είναι οι ποσότητες αγαθών που οι άνθρωποι είναι σε θέση να αγοράσουν με τα χρήματά τους, θα ήταν ήδη 37% υψηλότερη από ότι είναι τώρα χωρίς την υπερθέρμανση του πλανήτη που παρατηρείται τα τελευταία 50 χρόνια. Αυτός ο χαμένος πλούτος θα εκτοξευθεί εάν η κλιματική κρίση βαθύνει, ζημιά συγκρίσιμη με αυτή που παρατηρείται συχνά κατά τη διάρκεια ενός πολέμου.
«Ας είμαστε ξεκάθαροι ότι η σύγκριση με τον πόλεμο γίνεται μόνο από την άποψη της κατανάλωσης και του ΑΕΠ – όλα τα δεινά και ο θάνατος ενός πολέμου (που είναι σημαντικότερο πράγμα) δεν περιλαμβάνονται σε αυτή την ανάλυση», δήλωσε ο Μπιλάλ. «Η σύγκριση μπορεί να φαίνεται συγκλονιστική, αλλά από την άποψη του καθαρού ΑΕΠ υπάρχει μια αναλογία εκεί. Είναι μια ανησυχητική σκέψη».

Το έγγραφο δίνει μια πολύ υψηλότερη εκτίμηση για τις οικονομικές απώλειες από προηγούμενες έρευνες, υπολογίζοντας το κοινωνικό κόστος του άνθρακα, το οποίο είναι το κόστος σε δολάρια των ζημιών που προκαλούνται ανά κάθε επιπλέον τόνο εκπομπών άνθρακα, σε 1.056 δολάρια ανά τόνο. Αυτό συγκρίνεται με ένα εύρος που καθορίζεται από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, που εκτιμά ότι το κόστος είναι περίπου 190 δολάρια ανά τόνο.
Ο Μπιλάλ δήλωσε ότι η νέα έρευνα εξετάζει πιο «ολιστικά» το οικονομικό κόστος της κλιματικής αλλαγής, αναλύοντάς το σε παγκόσμια κλίμακα και όχι σε μεμονωμένη χώρα. Αυτή η προσέγγιση, είπε, αποτύπωσε τη διασυνδεδεμένη φύση των επιπτώσεων των κυμάτων καύσωνα, των καταιγίδων, των πλημμυρών και άλλων επιδεινούμενων κλιματικών επιπτώσεων που βλάπτουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών, μειώνουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων και μειώνουν τις επενδύσεις κεφαλαίου.

«Έχουν κάνει ένα βήμα πίσω και συνδέουν τις τοπικές επιπτώσεις με τις παγκόσμιες θερμοκρασίες», δήλωσε ο Gernot Wagner, οικονομολόγος για το κλίμα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ο οποίος δεν συμμετείχε στην εργασία και είπε ότι ήταν σημαντική. «Εάν τα αποτελέσματα διατηρηθούν, και δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω ότι δεν θα το κάνουν, θα κάνουν τεράστια διαφορά στις συνολικές εκτιμήσεις των κλιματικών ζημιών».
Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της κλιματικής κρίσης θα είναι εκπληκτικά ομοιόμορφος σε όλο τον κόσμο, αν και με τις χώρες χαμηλότερου εισοδήματος να ξεκινούν από χαμηλότερο σημείο πλούτου. Αυτό θα πρέπει να ωθήσει πλούσιες χώρες όπως οι ΗΠΑ, επισημαίνει το έγγραφο, να ενεργήσουν για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προς το δικό τους οικονομικό συμφέρον.

Ακόμη και με απότομες περικοπές εκπομπών, ωστόσο, η κλιματική αλλαγή θα φέρει βαρύ οικονομικό κόστος, διαπιστώνει η μελέτη. Ακόμη και αν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριζόταν σε λίγο περισσότερο από 1,5C (2,7F) μέχρι το τέλος του αιώνα, ένας παγκοσμίως συμφωνημένος στόχος που τώρα φαίνεται ότι δεν είναι εφικτός, οι απώλειες του ΑΕΠ εξακολουθούν να είναι γύρω στο 15%.
«Αυτό εξακολουθεί να είναι σημαντικό», δήλωσε ο Μπιλάλ. «Η οικονομία μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται, αλλά λιγότερο από ό,τι θα αναπτυσσόταν λόγω της κλιματικής αλλαγής. Θα είναι ένα φαινόμενο που κινείται αργά, αν και οι επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές έντονα όταν χτυπήσουν».

Το έγγραφο ακολουθεί ξεχωριστή έρευνα που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, η οποία διαπίστωσε ότι τα μέσα εισοδήματα θα μειωθούν σχεδόν κατά το ένα πέμπτο μέσα στα επόμενα 26 χρόνια σε σύγκριση με αυτό που θα ήταν χωρίς την κλιματική κρίση.
Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες, οι βαρύτερες βροχοπτώσεις και τα συχνότερα και εντονότερα ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται να προκαλέσουν καταστροφή 38 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο μέχρι τα μέσα του αιώνα, σύμφωνα με την έρευνα.

Και τα δύο έγγραφα καθιστούν σαφές ότι το κόστος της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα και του περιορισμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αν και δεν είναι ασήμαντο, ωχριά σε σύγκριση με το κόστος της ίδιας της κλιματικής αλλαγής. «Η απόλυτη κλιματική αλλαγή είναι πολύ πιο δαπανηρή από το να κάνουμε κάτι γι’ αυτό, αυτό είναι σαφές», δήλωσε ο Wagner.

Πηγή: https://www.theguardian.com/environment/article/2024/may/17/economic-damage-climate-change-report?CMP=share_btn_url , Oliver Milman, Fri 17 May 2024

Μετάφραση και επιμέλεια: Κώστας Α. Μαρκάκης

Σ.σ.: Συμπληρώνει προηγούμενο άρθρο του Guardian για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Βλ.:
https://www.theguardian.com/environment/ng-interactive/2024/may/08/hopeless-and-broken-why-the-worlds-top-climate-scientists-are-in-despair , Damian Carrington, Wed 8 May 2024
Και
https://www.enimeromenospolitis.gr/perivalon-fisi/the-guardian-erevna-2024-gia-to-klima-apopseis-epistimonon/ , 12 Μαΐου 2024

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα