Αρχική » Περιβάλλον-Φύση » Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (WED) – 5 Ιουνίου 2024

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (WED) – 5 Ιουνίου 2024

Διεθνής Ένωση διΕπιστημονικής Μελέτης Ξερολιθιάς (Δ.Ε.Ε.Ξ./S.P.S.)

από KostasMarkakis

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
5 Ιουνίου 2024 – Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (WED), μόλις πέρασε… «αθόρυβα»!

Διοργανώτρια χώρα για το 2024: Σαουδική Αραβία – Εορτασμοί και δραστηριότητες την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου στη Γενεύη και αλλού
(Εικόνα Τίτλου: έξοδοι για την εκτροπή του νερού απορροής μακριά από τους πρόποδες ενός τοίχου – Λιγουρία, Ιταλία (© ASER)

Λίγα λόγια από το Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.Ε.Ε.Ξ. – βάσει πρότασης του Κώστα Μαρκάκη

Πέρα από τις γεωπολιτικές επιπτώσεις, η ΠΗΠ (WED) είναι μια ευκαιρία να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα θέματα: της κλιματικής κρίσης, της υπερθέρμανσης του πλανήτη, της μείωσης της βιοποικιλότητας, της ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης, της αδιάκριτης κατανάλωσης φυσικών πόρων και τροφίμων, της αποψίλωσης και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, της ατμοσφαιρικής – χερσαίας και θαλάσσιας ρύπανσης, της αντικατάστασης των ορυκτών καυσίμων με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, του ανθρώπινου υπερπληθυσμού, της βίας κατά της άγριας ζωής, της ανόδου της στάθμης της θάλασσας – των καταιγίδων και κατολισθήσεων, της υπεραλίευσης και σπατάλης τροφίμων, της ξηρασίας και της έλλειψης νερού, των ηλεκτρονικών και πλαστικών απόβλητων, των κυμάτων μαζικής μετανάστευσης και πολλών άλλων.

Αυτά τα ίδια θέματα ενέπνευσαν το θέμα του 18ου Διεθνούς Συνεδρίου της ΔΕΕΞ/SPS, που πραγματοποιήθηκε στο Goult της Γαλλίας τον Οκτώβριο του 2023 και τοποθετήθηκε θεματολογικά μεταξύ Πέτρας (STONE – ως βιώσιμου και οικολογικού υλικού) και Νερού (WATER – του οποίου η σπανιότητα ή η περίσσεια μπορεί να αντιμετωπιστεί από δομές ξερολιθιάς).
Η ποικιλομορφία και η προσαρμοστικότητα της τεχνικής ξηρής δόμησης πέτρας (dry stone construction), σε οποιοδήποτε γεωγραφικό και πολιτιστικό πλαίσιο, την καθιστούν ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα βιώσιμης ανάπτυξης όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας, τη χρήση των τοπικών πόρων με φειδώ και την ενίσχυση της λαϊκής κληρονομιάς και των χαρακτηριστικών του τοπίου.

Οι περιβαλλοντικές της ιδιότητες είναι ευρέως γνωστές και αναγνωρισμένες: αποστράγγιση πρανών, αντιδιαβρωτική δράση και συγκράτηση του εδάφους, καταστάσεις ευνοϊκές για τη βιοποικιλότητα. Σε μια δεδομένη περιοχή, οι δεξιότητες κατασκευής ξερολιθιάς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία σύγχρονων τοπίων σε αρμονία με το ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν των σχετικών τόπων και κοινωνιών. Για όλους αυτούς τους λόγους, οι τεχνικές ξερολιθιάς έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO. Κατόπιν αιτήματος οκτώ χωρών και υπό την καθοδήγηση της ΔΕΕΞ/SPS, η καταχώρηση αυτή χρονολογείται από τον Νοέμβριο του 2018. Πέντε άλλες χώρες υποβάλλουν επί του παρόντος αίτηση για ένταξη σε αυτήν την κοινότητα και αναμένουμε να παραταθεί η προθεσμία έως τον Δεκέμβριο του 2024.

Λόγω του αντικειμένου των μελετών της, η ΔΕΕΞ/SPS, αποτελεί θεσμικό και φυσικό σύμμαχο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην προώθηση της περιβαλλοντικής ισορροπίας, της ποιότητας του τοπίου και της ευημερίας του έμβιου κόσμου. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα. Αντιμέτωποι με αυτόν τον κολοσσιαίο κίνδυνο, 75% των ερωτηθέντων εμπειρογνωμόνων (*) ανέφερε την έλλειψη πολιτικής βούλησης ως το κύριο εμπόδιο, ενώ το 60% ανέφερε επίσης τα ειδικά συμφέροντα των εταιρειών. Για ορισμένους, η βραχυπρόθεσμη προσέγγιση αποτελεί σημαντικό εμπόδιο, δημιουργώντας ένα χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, μεταξύ εκείνων που ευθύνονται για τις περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και εκείνων που υφίστανται τις μεγαλύτερες συνέπειες. Η αύξηση, η διάδοση και η αποδοχή της γνώσης σχετικά με αυτά τα θέματα είναι ο μόνος τρόπος για τον περιορισμό αυτών των πληγών, και η συνετή χρήση φυσικών υλικών στα κτίρια αποτελεί μέρος της πανοπλίας μιάς υπεύθυνης συμπεριφοράς.

Τα μέλη του Δ.Σ.: Άντα Ακοβιτσιώτη-Hameau, Amandine Schaus, Αντωνία Θεοδοσίου, Filip Bubalo, Κώστας Μαρκάκης, Michelangelo Dragone, Thierry Bourceau

(*) Ο Κώστας σας παρακινεί να διαβάσετε τον Guardian της 10ης Μαΐου 2024
https://www.theguardian.com/environment/ng-interactive/2024/may/08/hopeless-and-broken-why-the-worlds-top-climate-scientists-are-in-despair

http://pierreseche-international.org/wp-content/uploads/2024/07/004-World-Encvironment-Day-1.pdf

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα