Αρχική » Περιβάλλον-Φύση » ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ – ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ – ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

ΜΕΡΙΚΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

από KostasMarkakis

Φωτογραφία 1ης Σελίδας : Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών και ακραίων καιρικών φαινομένων καταγράφονται σε όλο τον κόσμο [Photo: Ian Logan/Getty Images]

1. Ιταλία: Αντιμέτωπη με την ξηρασία, η Βερόνα περιορίζει τη χρήση του πόσιμου νερού
https://www.cnn.gr/kosmos/story/318907/antimetopi-me-tin-xirasia-kai-i-verona-periorizei-ti-xrisi-toy-posimoy-neroy


Η πρωτοφανής ξηρασία που πλήττει την Ιταλία, έχει κατεβάσει τη στάθμη των ποταμών σε όλη τη χώρα
Εικόνα από τον Τίβερη [AP Photo/Alessandra Tarantino]
(2 Ιουλίου 2022): Η Βερόνα, μια πόλη 250.000 κατοίκων στη βορειοανατολική Ιταλία, αποφάσισε το Σάββατο να περιορίσει τη χρήση του πόσιμου νερού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ξηρασία που πλήττει τη χερσόνησο. Όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ιταλία αντιμετώπισε ένα ασυνήθιστα πρώιμο κύμα καύσωνα, σε συνδυασμό με την έλλειψη βροχοπτώσεων, κυρίως στην κοιλάδα του Πάδου η οποία πλήττεται από τη χειρότερη ξηρασία εδώ και 70 χρόνια. Σύμφωνα με το μεγαλύτερο αγροτικό σωματείο της χώρας, το Coldiretti, η ξηρασία απειλεί το 30% της αγροτικής παραγωγής και τις μισές κτηνοτροφικές μονάδες στην κοιλάδα του Πάδου, όπου παράγεται μεταξύ άλλων το περίφημο προσούτο Πάρμας. Στις λίμνες Ματζόρε και Γκάρντα το επίπεδο των υδάτων είναι χαμηλότερο από το σύνηθες για αυτήν την περίοδο του έτους, ενώ νοτιότερα έχει μειωθεί και η στάθμη του ποταμού Τίβερη που διασχίζει τη Ρώμη. Άλλη συνέπεια της ξηρασίας: η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε απότομα ενώ οι υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις, που βρίσκονται κυρίως στους ορεινούς όγκους, στα βόρεια, παράγουν σχεδόν το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία.

2. «Κλείνει» ο Ρήνος λόγω χαμηλής στάθμης – Πώς η ξηρασία πλήττει τη γερμανική οικονομία
https://www.cnn.gr/kosmos/story/323569/kleinei-o-rinos-logo-xamilis-stathmis-pos-i-xirasia-plittei-tin-germaniki-oikonomia


Η πλειονότητα των σχεδόν 200 εκατομμυρίων τόνων φορτίου που μετακινούνται μέσω γερμανικών ποταμών
από άνθρακα μέχρι ανταλλακτικά αυτοκινήτων, τρόφιμα έως χημικά – μεταφέρονται μέσω του Ρήνου
[AP Photo/Michael Probst]

(6 Αυγούστου 2022): Μια από τις βασικές πλωτές οδούς της Ευρώπης, ο Ρήνος ποταμός, βρίσκεται στα πρόθυρα του «κλεισίματος» για τις εμπορικές μεταφορές, λόγω των πολύ χαμηλών επιπέδων νερού- κάτι που οφείλεται στην ξηρασία. Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται κατά μήκος του Ρήνου ή εξαρτώνται από αυτόν για τη μεταφορά ή την παραλαβή αγαθών προειδοποιούν ότι αναγκάστηκαν να περιορίσουν τις δραστηριότητες και να μειώσουν δραστικά τα φορτία– και τώρα βρίσκονται στα πρόθυρα να κλείσουν μέρος της παραγωγής τους εάν τα φορτηγά πλοία δεν είναι πλέον σε θέση να έχουν πρόσβαση στο ποτάμι. Ο Ρήνος, που έχει έκταση 760 μίλια, από τις Ελβετικές Άλπεις έως τη Βόρεια Θάλασσα, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός στην κεντρική και δυτική Ευρώπη μετά τον Δούναβη. Η πλειονότητα των σχεδόν 200 εκατομμυρίων τόνων φορτίου που μετακινούνται μέσω γερμανικών ποταμών -από άνθρακα μέχρι ανταλλακτικά αυτοκινήτων, τρόφιμα έως χημικά – μεταφέρονται μέσω του Ρήνου. Και δεν είναι μόνο ο Ρήνος. Σύμφωνα με τον Guardian, πρόβλημα εξαιτίας της χαμηλής στάθμης νερού στους ποταμούς Ροδανός και Γαρούνας αντιμετωπίζει και η Γαλλία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το πρόβλημα έγκειται στο ότι η στάθμη του νερού δεν επαρκεί για την ψύξη των πυρηνικών εργοστασίων, που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Μέσω των πυρηνικών εργοστασίων της η Γαλλία επιχειρεί να αντισταθμίσει τις μειωμένες ποσότητες φυσικού αερίου από τη Ρωσία, παράγοντας ηλεκτρισμό τόσο για την εγχώρια κατανάλωση, όσο και για εξαγωγή στη Γερμανία που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι ξηρασία παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά στην πηγή του ποταμού Τάμεση στη Βρετανία -κάτι που οφείλεται στη αξιοσημείωτη μείωση της βροχόπτωσης στη χώρα.

3. Κατάσταση λειψυδρίας κήρυξε η Ολλανδία λόγω πρωτοφανούς ξηρασίας
https://www.cnn.gr/kosmos/story/323306/katastasi-leipsydrias-kiryxe-i-ollandia-logo-protofanoys-xirasias


Οι περιφερειακές διευθύνσεις καλούν τους πολίτες να κάνουν οικονομία στο νερό [AP Photo/Michael Probst]

(3 Αυγούστου 2022): Η κυβέρνηση της Ολλανδίας κήρυξε σήμερα, Τετάρτη, κατάσταση λειψυδρίας λόγω του ασυνήθιστα ξηρού καλοκαιριού και ενώ δεν προβλέπεται καθόλου βροχή τις επόμενες δύο εβδομάδες. Ισχυρά κύματα καύσωνα σάρωσαν μεγάλα τμήματα της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών τον περασμένο μήνα, οδηγώντας σε εκκλήσεις για περισσότερες προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση, με τους επιστήμονες να λένε ότι κάνει πιο συχνά και φονικά τα διαστήματα με υπερβολική ζέστη. Καθώς τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Ολλανδίας ζουν κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, οι ξηρασίες μπορούν να γίνουν ένα οξύ πρόβλημα στη χώρα, δημιουργώντας προσχώσεις στους ποταμούς και εμποδίζοντας την κυκλοφορία μέσω υδάτινων οδών. Ένα επιπλέον πρόβλημα προκύπτει από το «στέγνωμα» των φραγμάτων, καθώς πολλά απαιτούν το ίδιο το βάρος του νερού για να παραμείνουν ισχυρά. «Βλέπουμε ότι ο καιρός γίνεται όλο και πιο ξηρός στην Ολλανδία για αρκετές εβδομάδες τώρα λόγω της εξάτμισης στη χώρα μας και των πολύ χαμηλών ποτάμιων ροών από το εξωτερικό» δήλωσε η Μισέλ Μπλομ από την υπηρεσία Δημόσιων Έργων και Διαχείρισης Υδάτων της χώρας, που έχει οριστεί για να εποπτεύσει μια ειδική επιχειρησιακή ομάδα για την ξηρασία. Προσώρας, οι φορτηγίδες στον κάτω Ρήνο -μια σημαντική διαδρομή για τη μεταφορά άνθρακα από την ενδοχώρα του Ρότερνταμ σε γερμανικά χαλυβουργεία και μονάδες παραγωγής ενέργειας- λειτουργούν σε λιγότερη από τη μισή δυναμικότητά τους.

4. Ειδική μονάδα στη Γαλλία για την αντιμετώπιση της χειρότερης ξηρασίας που κατέγραψε ποτέ η χώρα
https://www.cnn.gr/focus/story/323585/eidiki-monada-sti-gallia-gia-tin-antimetopisi-tis-xeiroteris-xirasias-poy-katagrafei-pote-sti-xora


Η διυπουργική ειδική ομάδα θα συντονίσει την παροχή νερού στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο
[AP Photo/Luca Bruno]
(6 Αυγούστου 2022): Μια ειδική μονάδα κρίσης ενεργοποίησε η γαλλική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τη χειρότερη ξηρασία που έχει καταγραφεί ποτέ ενώ προειδοποίησε ότι οι συνθήκες θα μπορούσαν να επιδεινωθούν. Η διυπουργική ειδική ομάδα θα συντονίσει την παροχή νερού στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο και θα παρακολουθεί τις επιπτώσεις της ξηρασίας στην παραγωγή ενέργειας και τη γεωργία, δήλωσε την Παρασκευή το γραφείο της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν. Το γραφείο της Μπορν προέτρεψε επίσης τους ανθρώπους να εξοικονομήσουν νερό και είπε ότι θα συνεχίσουν να τίθενται σε ισχύ περιορισμοί όπου είναι απαραίτητο για να δοθεί προτεραιότητα στις ανάγκες υγείας, ασφάλειας και παροχής πόσιμου νερού. Η κατάσταση οδήγησε την κυβέρνηση να επιβάλει περιορισμούς στο νερό σε 93 από τις 96 διοικητικές περιοχές. Σχεδόν τα δύο τρίτα των τμημάτων έχουν τεθεί σε μέγιστη επιφυλακή. Τα μέτρα εξοικονόμησης νερού περιλαμβάνουν την απαγόρευση της άρδευσης για γεωργικές εκτάσεις. «Αυτή η ξηρασία είναι η χειρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα μας», ανέφερε το γραφείο της κ. Μπορν σε δήλωση. «Η έλλειψη βροχής επιδεινώνεται από τη συσσώρευση διαδοχικών κυμάτων καύσωνα που ενισχύουν την εξάτμιση και τις ανάγκες σε νερό». Η χώρα μόλις είχε τον πιο ξηρό Ιούλιο εδώ και δεκαετίες. Η κρίση είναι «μια τραγωδία για τους αγρότες μας, τα οικοσυστήματα μας και τη βιοποικιλότητα», σύμφωνα με τη δήλωση. Οι μετεωρολογικές προβλέψεις υποδηλώνουν ότι η ξηρασία μπορεί να διαρκέσει άλλες δύο εβδομάδες και να γίνει «ακόμα πιο ανησυχητική».

5. «Κόκκινος συναγερμός» για λειψυδρία στη Βρετανία – «Τέλος» το λάστιχο ποτίσματος
https://www.cnn.gr/kosmos/story/323755/kokkinos-synagermos-gia-leipsydria-sti-vretania-telos-to-lastixo-potismatos

Ο Ιούλιος ήταν ο ξηρότερος μήνας που έχει καταγραφεί από το 1935 στη Βρετανία, ενώ για τις περιοχές της νότιας
και νοτιοανατολικής Αγγλίας ήταν ο ξηρότερος στην Ιστορία [Photo by Matthew Horwood/Getty Images]
(7 Αυγούστου 2022): Εδώ και εβδομάδες στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων υπάρχουν εικόνες από τα πάρκα όλης της χώρας, τα όποια έχουν πλέον κίτρινη μορφή. Το άλλοτε καταπράσινο γρασίδι έχει «καεί» από τον ήλιο και την ζέστη. Είναι ίσως από τα πιο ζεστά και ηλιόλουστα καλοκαίρια που έχουν βιώσει ποτέ οι Βρετανοί, όμως έρχεται με το τίμημα της ξηρασίας. Ως αποτέλεσμα, έχει χτυπήσει «κόκκινος συναγερμός» στις εταιρείες νερού για την λειψυδρία που καταγράφεται σε όλη τη χώρα. Το πρώτο βήμα δραστικών μέτρων το έκανε η εταιρεία ύδρευσης Southern Water, η οποία εξυπηρετεί τις περιοχές της νότιας Αγγλίας, επιβάλλοντας πλήρη απαγόρευση στη χρήση λάστιχου ποτίσματος, σημειώνει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle. Eκατομμύρια κάτοικοι στις περιοχές Hampshire και Isle of Wight δεν επιτρέπεται πλέον να χρησιμοποιούν λάστιχο για να πλύνουν για παράδειγμα το αυτοκίνητο, την αυλή ή ακόμα και να γεμίσουν τις πισίνες τους, με το πρόστιμο για τους παραβάτες να αγγίζει τις 1000 λίρες. Σύμφωνα με την εταιρεία η στάθμη στα ποτάμια είναι χαμηλότερη κατά 25% από ότι θα έπρεπε να είναι για τον μήνα Ιούλιο, ενώ το επίπεδο βροχόπτωσης άγγιξε μόλις το 10% του μέσου όρου για τις περιοχές αυτές.
Τα μέτρα είναι μόνο η αρχή
Ο υπουργός περιβάλλοντος Τζόρτζ Γιούστιτς γράφοντας σήμερα, Kυριακή, στην Telegraph παρότρυνε και τις υπόλοιπες εταιρείες ύδρευσης να εφαρμόσουν παρόμοιες τακτικές, καθώς όπως δήλωσε «βιώνουμε πρωτοφανή περίοδο ξηρασίας». Η χώρα στο σύνολό της έχει να βιώσει τέτοια έλλειψη βροχόπτωσης από το 1976. Ο Ιούλιος ήταν ο ξηρότερος μήνας που έχει καταγραφεί από το 1935, ενώ για τις περιοχές της νότιας και νοτιοανατολικής Αγγλίας ήταν ο ξηρότερος στην Ιστορία.

6. H Μεσόγειος εκπέμπει SOS λόγω υπερθέρμανσης: Αντιμέτωπο με «megafires» και το θαλάσσιο οικοσύστημα
https://www.cnn.gr/focus/story/323526/h-mesogeios-ekpempei-sos-logo-yperthermansis-antimetopo-me-megafires-kai-to-thalassio-oikosystima


«Τα θαλάσσια μπάνια σε νερό 28-29°C μπορεί να είναι ευχάριστα για τους λουόμενους, αλλά προκαλούν ανησυχία
για τα οικοσυστήματα της Μεσογείου» επισημαίνουν οι επιστήμονες [AP Photo/Elena Becatoros]
(7 Αυγούστου 2022) : Η υπερθέρμανση του πλανήτη ανεβάζει τη θερμοκρασία και στις θάλασσες. Οι τελευταίες μετρήσεις στη Μεσόγειο προκαλούν έντονη ανησυχία για την επιβίωση τόσο της πανίδας όσο και της χλωρίδας της. Η παγκόσμια υπερθέρμανση έχει προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας σε πολλές περιοχές της Μεσογείου, με αποτέλεσμα κάποιες από αυτές να δουν κατά τόπους αύξηση ακόμη και 6°C, συγκριτικά με τη φυσιολογική για την εποχή θερμοκρασία. Το γεγονός αυτό, προκαλεί τον φόβο, το εύθραυστο θαλάσσιο οικοσύστημά της, να υποφέρει κι αυτό από τις επιπτώσεις μιας κατάστασης αντίστοιχης με «megafires». Επιπτώσεις, που προκύπτουν από την υπερθέρμανση του πλανήτη, και που μπορούν του επιφέρουν αμετάκλητες αλλοιώσεις. Σύμφωνα με τον Guardian, από τον περασμένο Μάιο, η θερμοκρασία του νερού εξακολουθεί να ξεπερνά τη μέση τιμή της, φτάνοντας ακόμη και τους 30.7°C. στην ανατολική ακτή της Κορσικής. Αυτά τα στοιχεία μάς προετοιμάζουν για ένα καλοκαίρι (2022) με νέα ρεκόρ στην ένταση και στη διάρκεια του θαλάσσιου καύσωνα. «Τα θαλάσσια μπάνια σε νερό 28-29°C μπορεί να είναι ευχάριστα για τους λουόμενους, αλλά προκαλούν ανησυχία για τα οικοσυστήματα της Μεσογείου», δήλωσε στο BFMTV ο θαλάσσιος περιβαλλοντολόγος Φρεντερίκ Ντενχέζ, συμπληρώνοντας ότι η Μεσόγειος αρχίζει να μοιάζει με την Ερυθρά Θάλασσα, και πως τα είδη που ζουν σε αυτή δεν είναι συνηθισμένα σε αυτές τις συνθήκες.

Ο Ρουμπέν ντελ Κάμπο από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισπανίας δήλωσε στη Le Monde, ότι με το νερό σε πιο ψυχρή θερμοκρασία να μην μπορεί να φτάσει στην επιφάνεια, τα κοράλλια, τα οστρακόδερμα και τα ψάρια της Μεσογείου «υποφέρουν τρομακτικά». Οι επιστήμονες θεωρούν τη Μεσόγειο ένα σημαντικό σημείο συγκέντρωσης βιοποικιλότητας. Μπορεί να αποτελεί λιγότερο και από το 1% των ωκεανών του πλανήτη, όμως φιλοξενεί το 10% των θαλάσσιων ειδών του. Εντοπίζονται σε αυτή 20.000 διαφορετικά θαλάσσια είδη, χλωρίδας και πανίδας, εκ των οποίων το 25% είναι ενδημικά.
Η επιβίωση του ισχυρού
«Οι πιο ευπροσάρμοστοι οργανισμοί θα επιβιώσουν, αν και αποδυναμωμένοι, καθώς είτε θα προσαρμόσουν τη φυσιολογία τους είτε θα μεταναστεύσουν. Οι πιο αδύναμοι οργανισμοί, το πιο πιθανό είναι να αφανιστούν», λέει στην εφημερίδα La Provence η Έμιλι Βιλάρ, θαλάσσια περιβαλλοντολόγος από τη Μασσαλία. «Συνοπτικά, 700 είδη της Μεσογείου απειλούνται με εξαφάνιση», συμπληρώνει. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, οι θαλάσσιοι καύσωνες έχουν ήδη καταστρέψει το 90% των κοραλλιών σε σημεία της Μεσογείου, με τα κόκκινα κοράλλια και τα αλκυονοειδή, να είναι αυτά που έχουν πληγεί περισσότερο. Οι αχινοί και τα θαλάσσια σφουγγάρια έχουν κι αυτά δεχτεί μεγάλο πλήγμα. Ο Ντέιβιντ Ντίαζ, από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο της Ισπανίας, δήλωσε στη Le Monde ότι αυτοί οι θαλάσσιοι καύσωνες μπορούν να παρομοιαστούν με θαλάσσιες πυρκαγιές, αφού η χλωρίδα και η πανίδα πεθαίνει από τη θερμότητα, όπως τα χερσαία είδη πεθαίνουν από τις δασικές πυρκαγιές. Η σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας οδηγεί και στη σταδιακή μετανάστευση των θαλάσσιων ειδών. Η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας όμως, ανεβάζει ραγδαία τα ποσοστά θνησιμότητας.
Η WWF, σε αναφορά της για το προηγούμενο έτος, αναφέρει ότι στη Μεσόγειο η θερμοκρασία ανεβαίνει με κατά 20% πιο γρήγορο ρυθμό σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη. Η θάλασσα, λοιπόν, της Μεσογείου θερμαίνεται πιο γρήγορα από κάθε άλλη. Έχουν ήδη μεταναστεύσει σε αυτή 1000 διαφορετικά, εξωτικά είδη από την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ, μεταξύ των οποίων 126 είδη ψαριών, κάποια από τα οποία είναι ιδιαίτερα επεμβατικά και απειλούν τα θαλάσσια ενδιαιτήματα της Μεσογείου.

7. We Must Start Preparing Now for How Climate Change Might End Civilization, Says Report
https://www.sciencealert.com/we-know-surprisingly-little-about-how-climate-change-might-end-civilization


Πιθανό μέλλον για παράκτιες πόλεις. [Bulgac/E+/Getty Images]

(MIKE MCRAE, 1 AUGUST 2022): Έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, υποστηρίζει ότι είναι καιρός να αρχίσουμε να παίρνουμε στα σοβαρά τα χειρότερα σενάρια και να καταλήξουμε σε ένα σταθερό σχέδιο παιχνιδιού για το τι θα συμβεί εάν – ή μάλιστα, όταν – καταρρεύσει ο τρέχων τρόπος ζωής μας.
“Η κλιματική αλλαγή έπαιξε ρόλο σε κάθε γεγονός μαζικής εξαφάνισης. Συνέβαλε στις αυτοκρατορίες που έπεσαν και διαμορφώθηκε η ιστορία. Ακόμη και ο σύγχρονος κόσμος φαίνεται προσαρμοσμένος σε μια συγκεκριμένη κλιματική θέση”, λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης Luke Kemp, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, Κέντρο για τη Μελέτη του Υπαρξιακού Κινδύνου στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Πότσνταμ για την Έρευνα των Κλιματικών Επιπτώσεων, Johan Rockström, “Καταλαβαίνουμε όλο και περισσότερο ότι ο πλανήτης μας είναι ένας εξελιγμένος και εύθραυστος οργανισμός. Πρέπει να κάνουμε τα μαθηματικά της καταστροφής για να την αποφύγουμε.”

8. Πόσο απέχουμε από την 6η μαζική εξαφάνιση των ειδών;
https://unboxholics.com/news/tech/96936-poso-apechoume-apo-tin-6i-maziki-exafanisi-ton-eidon

(31 Ιουλίου 2022): Οι μαζικές εξαφανίσεις ειδών είναι γεγονότα τα οποία οδήγησαν στον αφανισμό του μεγαλύτερου μέρους των ειδών της Γης σε σχετικά σύντομη γεωλογική χρονική περίοδο. Ο πλανήτης μας έχει ήδη περάσει πέντε τέτοια γεγονότα, τα οποία είτε οφείλονται σε ακραίες θερμοκρασίες, χαμηλές ή υψηλές, οι οποίες προήλθαν από αστεροειδείς ή ηφαιστειακή δραστηριότητα. Επιστήμονες του Tohoku University στην Ιαπωνία προσπάθησαν να ποσοτικοποιήσουν τη σταθερότητα των μέσων θερμοκρασιών στην επιφάνεια της Γης σε συνδυασμό με τη βιοποικιλότητα, με σκοπό να προβλέψουν πότε θα φτάσει η έκτη εξαφάνιση των ειδών. Τα αποτελέσματα που βρήκαν ήταν κυρίως γραμμικά. Όσο μεγαλύτερη η αλλαγή θερμοκρασίας, τόσο μεγαλύτερος και ο βαθμός αφανισμού.
Στην περίπτωση ψύξης της Γης, οι μεγαλύτεροι αφανισμοί έλαβαν χώρα όταν η μέση θερμοκρασία έπεφτε κατά 7 βαθμούς Κελσίου. Στις περιπτώσεις θέρμανσης όμως, οι μεγαλύτεροι αφανισμοί έλαβαν χώρα όταν η μέση θερμοκρασία αυξανόταν κατά 9 βαθμούς Κελσίου. Αυτό είναι αρκετά μεγαλύτερο από προηγούμενες εκτιμήσεις που έκαναν λόγο πως μία αύξηση 5.2 βαθμών Κελσίου θα ξεκινήσει την επόμενη εξαφάνιση των ειδών. Η ομάδα εκτιμά μάλιστα πως μία αύξηση της τάξης των 9 βαθμών, δεν αναμένεται να εμφανιστεί στην Ανθρωπόκαινο περίοδο τουλάχιστον για 2.500 χρόνια ακόμα. Ωστόσο δεν αρνείται πως πολλές εξαφανίσεις ειδών έχουν ήδη ξεκινήσει σε γη και θάλασσα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Η μεγαλύτερη μαζική εξαφάνιση των ειδών στη Γη σκότωσε το 95% των ειδών της και έλαβε χώρα πριν 250 εκατομμύρια χρόνια, ενώ διήρκησε 60.000 χρόνια. Αλλά οι αλλαγές που συμβαίνουν σήμερα στη Γη, κινούνται με πολύ ταχύτερους ρυθμούς και η ομάδα εκτιμά πως η 6η μαζική εξαφάνιση θα σκοτώσει περισσότερα είδη, όχι λόγω του μεγέθους της θέρμανσης αλλά λόγω της ταχύτητας της αλλαγής, αφήνοντας πολύ λίγο χρόνο στα είδη για να προσαρμοστούν.
Η πρόβλεψη του μεγέθους των μελλοντικών ανθρωπογενών εξαφανίσεων χρησιμοποιώντας μόνο τις θερμοκρασίες επιφάνειας είναι δύσκολη, επειδή οι αιτίες της ανθρωπογενούς εξαφάνισης διαφέρουν από τις αιτίες των μαζικών εξαφανίσεων σε γεωλογικές περιόδους.

9. «Σύντομα ο κόσμος θα είναι αγνώριστος»: είναι ακόμα δυνατό να αποτραπεί η πλήρης κλιματική κατάρρευση;
https://www.theguardian.com/environment/2022/jul/30/total-climate-meltdown-inevitable-heatwaves-global-catastrophe?amp


(30 Ιουλίου 2022): Και αυτή είναι μόνο η αρχή, επιμένει ο McGuire, ο οποίος είναι ομότιμος καθηγητής γεωφυσικών και κλιματικών κινδύνων στο University College του Λονδίνου. Καθώς καθιστά σαφές στην αδιάλλακτη απεικόνιση της επερχόμενης κλιματικής καταστροφής, έχουμε -για πάρα πολύ καιρό- αγνοήσει τις ρητές προειδοποιήσεις ότι οι αυξανόμενες εκπομπές άνθρακα θερμαίνουν επικίνδυνα τη Γη. Τώρα θα πληρώσουμε το τίμημα για τον εφησυχασμό μας με τη μορφή καταιγίδων, πλημμυρών, ξηρασιών και καύσωνα που θα ξεπεράσουν εύκολα τα σημερινά ακραία φαινόμενα. Το κρίσιμο σημείο, υποστηρίζει, είναι ότι δεν υπάρχει πλέον καμία πιθανότητα να αποφύγουμε μια επικίνδυνη, παντοδύναμη κλιματική κατάρρευση. Έχουμε ξεπεράσει το σημείο χωρίς επιστροφή και μπορούμε να περιμένουμε ένα μέλλον στο οποίο οι θανατηφόροι καύσωνες και οι θερμοκρασίες άνω των 50C (120F) είναι κοινά στις τροπικές περιοχές. όπου τα καλοκαίρια σε εύκρατα γεωγραφικά πλάτη θα είναι πάντα ζεστά, και όπου οι ωκεανοί μας προορίζονται να γίνουν ζεστοί και όξινοι. «Ένα παιδί που γεννιέται το 2020 θα αντιμετωπίσει έναν πολύ πιο εχθρικό κόσμο από τον παππού και τη γιαγιά του», επιμένει ο McGuire.

Από αυτή την άποψη, ο ηφαιστειολόγος, ο οποίος ήταν επίσης μέλος της Ομάδας Εργασίας Φυσικού Κινδύνου της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, παίρνει μια ακραία θέση. Οι περισσότεροι άλλοι ειδικοί για το κλίμα εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι έχουμε ακόμα χρόνο, αν και όχι πολύ, για να επιφέρουμε ουσιαστικές μειώσεις στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Μια γρήγορη κίνηση προς το καθαρό μηδέν και η ανάσχεση της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι ακόμα στο χέρι μας, λένε.
Τέτοιοι ισχυρισμοί απορρίπτονται από τον McGuire. «Γνωρίζω πολλούς ανθρώπους που εργάζονται στην επιστήμη του κλίματος που λένε ένα πράγμα δημόσια αλλά ένα πολύ διαφορετικό πράγμα ιδιωτικά. Εμπιστευτικά σας λέω ότι όλοι φοβούνται πολύ περισσότερο για το μέλλον που αντιμετωπίζουμε, αλλά δεν θα το παραδεχτούν δημόσια. Αυτό το αποκαλώ κατευνασμό του κλίματος και πιστεύω ότι κάνει τα πράγματα χειρότερα. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει πόσο άσχημα θα γίνουν τα πράγματα πριν μπορέσουμε να ελπίζουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε την κρίση».
Ο McGuire ολοκλήρωσε τη συγγραφή του Hothouse Earth στα τέλη του 2021. Περιλαμβάνει πολλά από τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών που μόλις είχαν πλήξει τον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων των ακραίων φαινομένων που είχαν χτυπήσει το Ηνωμένο Βασίλειο. Λίγους μήνες αφότου ολοκλήρωσε το χειρόγραφό του, και καθώς πλησίαζε η δημοσίευση, διαπίστωσε ότι πολλά από αυτά τα ρεκόρ είχαν ήδη σπάσει. “Αυτό είναι το πρόβλημα με τη συγγραφή ενός βιβλίου για την κλιματική κατάρρευση”, λέει ο McGuire. «Μέχρι τη στιγμή που δημοσιεύεται είναι ήδη ξεπερασμένο. Τόσο γρήγορα μεταβάλλονται οι συνθήκες».Μεταξύ των ρεκόρ που καταρρίφθηκαν κατά την επιμέλεια του βιβλίου ήταν η ανακοίνωση ότι η θερμοκρασία στην ανατολική Αγγλία έφτασε 40,3 C στις 19 Ιουλίου, η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Επιπλέον, η πυροσβεστική υπηρεσία του Λονδίνου χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τις φλόγες σε όλη την πρωτεύουσα, με μια πυρκαγιά που κατέστρεψε 16 σπίτια στο Wennington, στο ανατολικό Λονδίνο. Τα πληρώματα εκεί έπρεπε να παλέψουν για να σώσουν τον ίδιο τον τοπικό πυροσβεστικό σταθμό. «Ποιος θα πίστευε ότι ένα χωριό στην άκρη του Λονδίνου θα είχε σχεδόν εξαφανιστεί από πυρκαγιές το 2022», λέει ο McGuire. «Αν αυτή η χώρα χρειάζεται μια κλήση αφύπνισης, τότε σίγουρα αυτό είναι».
Πυρκαγιές έντασης και αγριότητας άνευ προηγουμένου έχουν σαρώσει επίσης την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία φέτος, ενώ οι βροχοπτώσεις ρεκόρ στα μεσοδυτικά οδήγησαν στις καταστροφικές πλημμύρες στο εθνικό πάρκο Yellowstone των ΗΠΑ. «Και καθώς προχωράμε προς το 2022, είναι ήδη ένας διαφορετικός κόσμος εκεί έξω», προσθέτει. «Σύντομα θα είναι αγνώριστος για τον καθένα μας».

Επιλογή Άρθρων – Μετάφραση και Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Α. Μαρκάκης, Ηλεκ/γος – Μηχ/γος Μηχανικός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα