Αρχική » Πολιτική-Οικονομία » Ντόναλντ Τραμπ – Ένα ακόμη βήμα προς κληρονομική δικτατορία

Ντόναλντ Τραμπ – Ένα ακόμη βήμα προς κληρονομική δικτατορία

Η νύφη του Τραμπ θα είναι τα μάτια και τα αυτιά του στην Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικάνων

από KostasMarkakis

Η Λάρα Τραμπ στο RNC (Republican National Committee): Ένα βήμα πιο κοντά στην κληρονομική δικτατορία. Η νύφη του Τραμπ θα είναι τα μάτια και τα αυτιά του στην Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικάνων. Αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα από αυτό.

Την περασμένη εβδομάδα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων Ρόνα ΜακΝτάνιελ ανακοίνωσε την παραίτησή της. Αντικαθίσταται από τον Πρόεδρο του GOP (Great Old Party) της Βόρειας Καρολίνας Μάικλ Γουάτλι και τη νύφη του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Λάρα Τραμπ. Επιπλέον, ο επί μακρόν ανώτερος σύμβουλος του Τραμπ, Κρις Λασιβίτα, τοποθετείται ως επικεφαλής επιχειρησιακός διευθυντής της επιτροπής. Αυτή η σειρά κινήσεων υπογραμμίζει και σηματοδοτεί έναν νέο ρόλο για το RNC στο μέλλον.

Πρώτον, υπάρχει η τραγικο-κωμική ιστορία της ΜακΝτάνιελ. Τοποθετήθηκε ως πρόεδρος του RNC κατόπιν εντολής του Τραμπ το 2016 και αυτουποτιμήθηκε επανειλημμένα για να κερδίσει την εύνοιά του. Η McDaniel, γόνος Romney-McDaniel, φέρεται να άλλαξε το επίθετό της κατόπιν εντολής του Trump επειδή αυτός αντιπαθούσε τον Mitt Romney, θείο της Ρόνα. Η ΜακΝτάνιελ μετέτρεψε το RNC σε προσωπικό νομικό ταμείο του Τραμπ για να πληρώσει τους δικηγόρους που τον υπερασπίζονται από 91 κατηγορίες, συν τις αστικές δίκες στη Νέα Υόρκη. Αλλά μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα των εκλογών το 2018, το 2020 και το 2022, ο Τραμπ χρειαζόταν κάποιον να κατηγορήσει εκτός από τον εαυτό του για την κακή απόδοση των υποψηφίων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που ενέκρινε ο ίδιος, και έτσι εκείνη πετάχτηκε έξω από το λεωφορείο.

Είναι μια υπενθύμιση της βασικής προσωπικότητας του Τραμπ:  Όλες οι σχέσεις του είναι εξ ολοκλήρου συναλλακτικές. Όταν γίνεσαι λιγότερο χρήσιμος από κάποιον άλλο, τελείωσες. Σε αυτήν την περίπτωση, ο Τραμπ στελεχώνει το RNC με πιστούς, που επίσης θα απορριφθούν ανεπιφύλακτα μόλις είναι βολικό (εκτός από τη Λάρα, αλλά περισσότερα για αυτό αργότερα).

Αυτές οι κινήσεις του Τραμπ ουσιαστικά μετατρέπουν το RNC σε προέκταση του «Οργανισμού Τραμπ», ενώ ετοιμάζουν το έδαφος για να γίνουν οι ΗΠΑ μια κληρονομική δικτατορία παρόμοια με αυτή της οικογένειας Κιμ της Βόρειας Κορέας, την οποία ο Τραμπ φαίνεται να θαυμάζει πολύ. Και οι δύο μετασχηματισμοί θα έχουν βαθιές επιπτώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες τα επόμενα χρόνια, και κανένας από τους δύο δεν αναμέναται να διερευνηθεί εκτενώς από τα μέσα ενημέρωσης.

Η «Trump Organization» ήταν πάντα οικογενειακή υπόθεση και ήταν πάντα διεφθαρμένη. Ο Τραμπ μαγείρεψε τα βιβλία, πούλησε προϊόντα κατώτερης ποιότητας με υψηλή κερδοφορία και τα έκανε όλα με το στυλ μιας μαφιόζικης οικογένειας που δεν λογαριάζει διοικητικό συμβούλιο, μετόχους ή επενδυτές. Πιθανότατα θα εφαρμόσει το ίδιο μοντέλο και στο RNC.

Το RNC δεν θα υπάρχει πλέον για να προωθεί τα συμφέροντα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος σε ολόκληρη τη χώρα. Αντίθετα, θα υπάρχει κυρίως για την προώθηση των οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων της οικογένειας Τραμπ, ενώ θα διασφαλίζει την τυφλή πίστη στην οικογένεια Τραμπ από κάθε Ρεπουμπλικανό υποψήφιο και εκλεγμένο αξιωματούχο στις ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, αυτό αντιπροσωπεύει το τέλος κάθε αντίστασης στον Τραμπ εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος . Όποιος ξεπεράσει τον Τραμπ θα νοιώσει όλο το βάρος του κόμματος να τον απωθεί από το αξίωμά του.

Η λειτουργία του RNC θα αλλάξει ξανά εάν ο Τραμπ γίνει πρόεδρος. Εάν ο Τραμπ επικαλεστεί τον Νόμο για την Εξέγερση (Insurrection Act), εργαλειοποιήσει τις κυβερνητικές υπηρεσίες και γίνει δικτάτορας την «Πρώτη Ημέρα», το RNC είναι πιθανό να γίνει εργαλείο για κάποιες επικές αναταραχές ατόμων και εταιρειών, που θα θυμίζουν το παρελθόν του Τραμπ στην υποκίνηση του όχλου. Οι εταιρείες είναι πιθανό να συμμορφωθούν εάν πιστεύουν ότι η πληρωμή του εκβιασμού είναι μικρότερη ταλαιπωρία από την καταπολέμησή του. Στην πράξη, ένα εκπληκτικό ποσό θα καταλήξει σχεδόν σίγουρα απευθείας στους offshore λογαριασμούς της οικογένειας Τραμπ.

Ο Τραμπ πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει το RNC για να εκβιάσει εύνοια από ξένες χώρες. Με το Ανώτατο Δικαστήριο να αποφασίζει ότι rex non potest peccare (ο βασιλιάς δεν μπορεί να κάνει λάθος) και τον Τραμπ να γεμίζει κάθε κυβερνητική υπηρεσία με πραγματικούς πιστούς MAGA (Make America Great Again) από πάνω μέχρι κάτω, δεν θα υπάρξουν συνέπειες για ξεκάθαρα παράνομες ενέργειες όπως η αποδοχή δωρεών από το εξωτερικό. Εάν κανείς στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένος να διερευνήσει, να διώξει ή να επιβάλει νόμους που απαγορεύουν στον Τραμπ και στο RNC να λαμβάνουν μαζικές δωρεές από παράνομες πηγές, δεν υπάρχει αντικίνητρο για να το πράξουν. Δεδομένων όσων φαίνεται να έχει αντιγράψει ο Τραμπ από τη Σαουδική Αραβία και την Κίνα, αυτό μοιάζει λιγότερο με εικασία και περισσότερο σαν υπόσχεση. Το RNC θα παρέχει την υποδομή για να γίνει αυτό πιο αποτελεσματικά.

Τώρα ας μιλήσουμε για τη Λάρα Τραμπ. Έχει μικρή σχετική εμπειρία για τη δουλειά: Προηγουμένως, ήταν παραγωγός για την Inside Edition. Ωστόσο, είναι παντρεμένη με τον Έρικ Τραμπ και ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε ποτέ πρόβλημα με τον νεποτισμό στην κυβέρνησή του. Οι εντελώς ανίκανοι Ιβάνκα και Τζάρεντ Κούσνερ κατείχαν βασικές θέσεις στην προηγούμενη κυβέρνησή του. Ωστόσο, η δουλειά της Lara Trump δεν χρειάζεται να είναι αποτελεσματική. Αρκεί να είναι τα μάτια και τα αυτιά της οικογένειας Τραμπ μέσα στον οργανισμό. Είναι επίσης πιθανό να διασφαλιστεί η ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας στον Ντόναλντ Τζούνιορ, όταν ο Ντόναλντ Πρεσβύτερος εγκαταλείψει το γραφείο ή πεθάνει.

Ο Τραμπ είχε τη συνήθεια να τοποθετεί πιστούς υφιστάμενους, στα γραφεία ανθρώπων που δεν εμπιστευόταν απόλυτα κατά την πρώτη του διακυβέρνηση, των οποίων η κύρια δουλειά ήταν να τσιρίζουν σε όποιον δεν ήταν τόσο πιστός όσο νόμιζε ότι θα έπρεπε να είναι. Η τοποθέτηση της Lara στην κορυφή του RNC δεν είναι διαφορετική. Έχει επίσης ένα όραμα για το πώς πρέπει να διοικείται μια επιχείρηση, ώστε να μοιάζει με τον «Οργανισμό Τραμπ» (στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 355 εκατομμυρίων δολαρίων από την Πολιτεία της Νέας Υόρκης για παράνομες επιχειρηματικές πρακτικές). Είναι φυσικό να το εφαρμόσει στο RNC. Τελικά, το RNC προορίζεται να γίνει απλώς άλλη μια θυγατρική του Οργανισμού Τραμπ, όπως και η κυβέρνηση. Ο Τραμπ δεν είχε κανένα πρόβλημα να χρησιμοποιήσει την κυβέρνηση για δικό του προσωπικό όφελος.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντουάιτ Αϊζενχάουερ παρατήρησε κάποτε ότι «αν ένα πολιτικό κόμμα δεν έχει τα θεμέλιά του στην αποφασιστικότητα να προωθήσει έναν σκοπό που είναι σωστός και ηθικός, τότε δεν είναι πολιτικό κόμμα. Είναι απλώς μια συνωμοσία για την κατάληψη της εξουσίας». Αυτό θα φανεί πλήρως εάν ο Τραμπ γίνει ξανά πρόεδρος και το RNC αναλάβει τους ίδιους ρόλους, εξασφαλίζοντας χρήματα, δύναμη και πίστη για τον «αγαπητό ηγέτη» ενώ θα λειτουργεί εντελώς εκτός νόμου.

Μετάφραση και επιμέλεια κειμένου: Κώστας Α. Μαρκάκης

Από: https://newrepublic.com/article/179558/lara-trump-rnc-hereditary-dictatorship Της Brynn Tannehill,  6 Μαρτίου 2024

Η Brynn Tannehill είναι απόφοιτος της Ναυτικής Ακαδημίας, πρώην ναυτική αεροπόρος, συγγραφέας και ανώτερη αμυντική αναλύτρια. Αυτή τη στιγμή ζει στη Βόρεια Βιρτζίνια με τη σύζυγό της Janis και τα τρία παιδιά τoυς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα