Αρχική » Πολιτική-Οικονομία » Επέτειος Επίθεσης στο Καπιτώλιο 6.01.2021

Επέτειος Επίθεσης στο Καπιτώλιο 6.01.2021

Ο επόμενος εμφύλιος πόλεμος των ΗΠΑ είναι ήδη εδώ – απλώς αρνούμαστε να τον δούμε

από KostasMarkakis

Ο επόμενος εμφύλιος πόλεμος των ΗΠΑ είναι ήδη εδώ – απλώς αρνούμαστε να τον δούμε

Ακριβώς ένα χρόνο μετά το αποτυχημένο εκλογικό πραξικόπημα της 6ης Ιανουαρίου 2021 και την προσπάθεια ανατροπής της νεοεκλεγμένης Κυβέρνησης των Δημοκρατικών, ο διχασμός της αμερικανικής κοινωνίας διατηρείται αμείωτος. Επιφανειακά και σε πολιτικό επίπεδο έχει τη μορφή της αντιπαράθεσης αφενός προοδευτικών πολιτών, υποστηρικτών του Δημοκρατικού Κόμματος και του Προέδρου Τζό Μπάϊντεν και αφετέρου συντηρητικών πολιτών, υποστηρικτών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ.

Σε κοινωνικό επίπεδο όμως, σιγοβράζει θυμός και ασυμφιλίωτο μίσος, που εντοπίζεται κυρίως σε ακροδεξιές παρακρατικές οργανώσεις και ένοπλες (παράνομες) «πολιτοφυλακές», που συμμετείχαν ενεργά σε όλες τις κινητοποιήσεις υποστήριξης του Τράμπ. Τα ετερόκλητα μέλη αυτών των εξτρεμιστικών ομάδων διαπνέονται από διάφορες «ιδεολογίες» και επηρεάζονται από θεωρίες συνομωσίας. Ενθαρρύνονται όμως και υποκινούνται από στελέχη του ρεπουμπλικανικού κόμματος και από τον ίδιο τον Ντόναλντ Τράμπ. Επικρατέστερες σε αυτούς είναι οι επιρροές:

  • ρατσιστικών – φασιστικών αντιλήψεων, ιδιαίτερα μεταξύ των πλειοψηφούντων «λευκών προτεσταντών» που θεωρούν τους εαυτούς τους «αυτόχθονες», ενώ συμμετέχουν και ομοϊδεάτες τους προερχόμενοι από οικογένειες «έγχρωμων» μεταναστών, π.χ. μεξικανών, κουβανών κ.ά. που θεωρούν ότι απέκτησαν πλέον την ιδιότητα του αυτόχθονα και αντιδρούν στα νέα μεταναστευτικά κύματα. Για την ακρίβεια πρόκειται για ναζιστές, δεδομένου ότι ποτέ δεν αναφέρονται στον ιταλικό φασισμό και στα σύμβολά του, αλλά σχεδόν αποκλειστικά στον Χίτλερ και φέρουν σβάστικες στις στολές ή στο δέρμα τους. Συχνά έχουν και συνθήματα π.χ. υπέρ του δικτάτορα Πινοσέτ της Χιλής
  • ακραίων «χριστιανικών» αντιλήψεων, ιδιαίτερα των φανατικών ευαγγελικών «δημιουργιστών», που αντιλαμβάνονται τη Βίβλο ως μοναδική και απόλυτη αλήθεια. Αρνούνται την εξέλιξη των ειδών και την επιστημονική αλήθεια, πιστεύουν ακράδαντα ότι «ο Θεός» τους δημιούργησε το Σύμπαν πριν λίγες χιλιετίες και αρνούνται ότι αυτό προέκυψε πριν 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια. Είναι σίγουροι ότι τα προϊστορικά μνημεία, τα παλαιοντολογικά ευρήματα, οι αρχαίοι τάφοι, τα απολιθώματα κλπ «τοποθετήθηκαν από τον Διάβολο» προκειμένου να κλονήσει την πίστη τους και άλλες ανοησίες. Όμως αυτές οι αντιλήψεις, πέραν των ακροδεξιών εξτρεμιστών, είναι διαδεδομένες ευρύτατα και διακομματικά στον αμερικανικό πληθυσμό, ιδιαίτερα σε ορεινές και αγροτικές περιοχές
  • εθνικιστικών όπως και τοπικιστικών αντιλήψεων, όπως ότι μαύροι – έγχρωμοι και μετανάστες δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους «αυτόχθονες αμερικανούς» (δεν αναφέρονται καν σε δικαιώματα των πραγματικά αυτόχθονων ινδιάνων!). Επίσης, επιρροές ανιστόρητων – αλυτρωτικών απόψεων για τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο και την «απελευθέρωση των Πολιτειών του Νότου» από την τυραννία της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης (ιδιαίτερα όταν εκλέγεται Πρόεδρος των Δημοκρατικών!). Ο Τράμπ βέβαια και οι υπερσυντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι, που τους κολακεύουν και ενθαρρύνουν «τις απόψεις τους», εξαιρούνται. Ο αυταρχισμός λοιπόν του Τράμπ δεν είναι γι’ αυτούς τυραννία
  • υιοθετούν απίστευτες – νοσηρές και παράδοξες θεωρίες συνομωσίας, εις βάρος της «πολιτικής και επιστημονικής ελίτ» και του κατεστημένου της Ουάσιγκτον. Πιστεύουν ότι «δημοκρατικοί πολιτικοί συμμετέχουν σε διεθνές σατανιστικό – καννιβαλιστικό δίκτυο παιδόφιλων», ότι «ο Μπίλ Γκέϊτς και οι μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας – φαρμάκων – εμβολίων κλπ βάζουν τσιπάκια στα εμβόλια και από εκεί στο σώμα τους για να τους ελέγξουν». Σύμφωνα με τις ακροδεξιές πεποιθήσεις τους, όποιος έχει προοδευτικές – δημοκρατικές αντιλήψεις και προωθεί μεταρρυθμίσεις π.χ. για: ισότητα των φύλων, ασφαλιστική – υγειονομική κάλυψη φτωχών και ανήμπορων πολιτών από δημόσιο σύστημα υγείας, δημόσιες αναπτυξιακές επενδύσεις, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κλπ, όπως π.χ. ο Τζό Μπάϊντεν, θεωρείται αριστερός και «θέλει να παραδώσει τη χώρα στους κομμουνιστές»

Οι γνωστότερες από αυτές τις ένοπλες παρακρατικές ομάδες είναι: οι «Proud Boys», οι «Oath Keapers», οι «Boogaloo Boys», οι «RAM – Rise About Movement», οι οπαδοί της «QAnon», του «Tea Party» κλπ.

Οι παραστρατιωτικές «πολιτοφυλακές» (militia), φέρουν μαχαίρια, πιστόλια και αυτόματα πολεμικά όπλα με μεγάλους γεμιστήρες, ασκούνται ομαδικά σε αυτοσχέδιες ιδιωτικές εγκαταστάσεις και εκπαιδεύονται σε τακτικές εφόδου και χρήση εκρηκτικών. Τα μέλη τους θεωρούν «νόμιμες» αυτές τις δραστηριότητες, παρερμηνεύοντας σχετικό παράρτημα του Αμερικανικού Συντάγματος, το οποίο νομοθετήθηκε ακριβώς για το αντίθετο, δηλαδή για την προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος από πραξικοπήματα. Οι ίδιοι όμως προετοιμάζουν εξέγερση για βίαια κατάληψη της εξουσίας, ακύρωση νόμιμων εκλογικών αποτελεσμάτων και εγκατάσταση «Προέδρου της αρεσκείας τους» με πραξικόπημα. Η περυσινή ένοπλη επίθεσή τους στο Καπιτώλιο αποσκοπούσε στην ακύρωση της εκλογικής νίκης του «Κομμουνιστή Μπάϊντεν» και την διατήρηση του εκλεκτού τους «Σωτήρα Τράμπ» στην Προεδρεία των ΗΠΑ, με πρόσχημα τους αναπόδεικτους ισχυρισμούς περί εκλογικής νοθείας που τους «έκλεψε τη νίκη». Λίγο έλειψε να το πετύχουν. Ευτυχώς τότε αντέδρασε η Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, στελέχη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Δημοκρατικοί Γερουσιαστές και Βουλευτές καθώς και λίγοι Ρεπουμπλικανοί, που δεν υπέκυψαν στις παραινέσεις και εκβιαστικές πιέσεις του απερχόμενου Προέδρου Τράμπ.

Όμως, οι προσπάθειές τους συνεχίζονται «κάτω από την επιφάνεια», με τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας της ηγεσίας, των βουλευτών, των γερουσιαστών και των μελών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, το οποίο πλέον έχει μετατραπεί σε «Κόμμα του Ντόναλντ Τράμπ»!  Ελάχιστα ηγετικά στελέχη των ρεπουμπλικάνων, όπως η Λίζ Τσέϊνι, είχαν την προσωπικότητα και την τόλμη να αντιδράσουν. Πρόκειται για «εκφυλιστική μετάλλαξη» του ιστορικού ρεπουμπλικανικού κόμματος του Αβραάμ Λίνκολν, του GOP (Great Old Party), που διαπνέεται πλέον από μια «ιδιοκτησιακή απαίτηση» στην εκτελεστική – νομοθετική και δικαστική εξουσία, τις οποίες επιχειρεί συστηματικά να διαβρώσει και να αλώσει με κάθε τρόπο τις τελευταίες δεκαετίες!

Πίσω από αυτές τις πολιτικές εξελίξεις διακυβεύονται μεγάλα συμφέροντα επιχειρηματικών τομέων όπως: εξόρυξη και χρήση άνθρακα και πετρελαίου, παραγωγή ενέργειας – κινητήρων και οχημάτων για χρήση ορυκτών καυσίμων, βιομηχανίες όπλων και πυρομαχικών σε συνδυασμό με το συνταγματικό δικαίωμα οπλοφορίας στις ΗΠΑ και την υποστήριξη της παντοδύναμης NRA (National Rifle Association), ιδιωτικές εταιρείες υγείας και φαρμακευτική βιομηχανία κλπ. Πρόσφατα, συντηρητικοί πολιτικοί και οι επιχειρήσεις – χορηγοί που τους στηρίζουν πέτυχαν την υποστήριξη δύο δημοκρατικών αντιπροσώπων στο Κογκρέσο, του Joe Manchin (Δυτική Βιρτζίνια, επιχειρήσεις άνθρακα) και της Kyrsten Sinema (Αριζόνα, φαρμακευτικές επιχειρήσεις), που ακυρώνει την οριακή δυνατότητα του Μπάϊντεν και των δημοκρατικών αντιπροσώπων να νομοθετήσουν τις βασικές μεταρρυθμίσεις τους και ένα πρόγραμμα τρισεκατομμυρίων δολαρίων για κοινωνικές δαπάνες – δημόσιο σύστημα υγείας, εναλλακτικές μορφές ενέργειας και αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Για να συμπληρωθεί η εικόνα, επισημαίνεται ότι οι παραπάνω εξελίξεις βρίσκουν ανοχή και συναίνεση ενός μεγάλου μέρους Αμερικάνων πολιτών και ψηφοφόρων (ίσως περί το 40%!).

Πρόκειται άραγε για προοίμιο ενός νέου Αμερικανικού Εμφύλιου?

Κωνσταντίνος Α. Μαρκάκης

Μηχ/γος – Ηλεκ/γος Μηχανικός

ΕΜΠ Αθήνα – TU Hannover

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα