Αρχική » Πολιτική-Οικονομία » Γερμανία: Συνταγματικό Δικαστήριο NPD – die HEIMAT – AfD

Γερμανία: Συνταγματικό Δικαστήριο NPD – die HEIMAT – AfD

Εκτός κρατικής χρηματοδότησης το ακροδεξιό κόμμα «Η Πατρίδα» (die Heimat)

από KostasMarkakis

Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο στη Γερμανία αποφάσισε ότι το κόμμα «Η Πατρίδα» (die Heimat) δεν επιτρέπεται τουλάχιστον για τα επόμενα έξι χρόνια να λαμβάνει την προβλεπόμενη για τα πολιτικά κόμματα κρατική χρηματοδότηση, καθώς «στοχεύει στην υποβάθμιση ή και στην εξάλειψη της ελεύθερης, δημοκρατικής θεμελιώδους τάξης».

«Η Πατρίδα» είναι απλώς το νέο όνομα του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (NPD), το οποίο απαρτίζεται από μικρότερα κόμματα ακροδεξιάς ιδεολογίας. Το 2017 το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο είχε απορρίψει προσφυγή για την απαγόρευση του NPD, διότι, όπως αποφάνθηκε, δεν υπήρχαν στοιχεία ότι το κόμμα θα μπορούσε να πετύχει τους αντισυνταγματικούς στόχους του, λόγω περιορισμένης επιρροής στην κοινωνία.

Σύμφωνα με μεταγενέστερη νομοθεσία ωστόσο, υπάρχει πλέον η δυνατότητα αποκλεισμού ενός κόμματος από την κρατική χρηματοδότηση για έξι χρόνια, η οποία συνεπάγεται επίσης ότι το κόμμα δεν μπορεί να απολαμβάνει φοροαπαλλαγές ή να εισπράττει δωρεές.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, το NPD δεν έχει λάβει χρήματα από το 2021. Το 2020 όμως εισέπραξε κρατική επιχορήγηση ύψους 370.600 ευρώ, καθώς έλαβε το 3,025% των ψήφων στις κρατιδιακές εκλογές στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία. Το 2016, όταν το κόμμα είχε μεγαλύτερες εκλογικές επιτυχίες, έλαβε 1,1 εκατομμύριο ευρώ. Ενδεικτικά, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) είχε εισπράξει την ίδια χρονιά 51 εκατομμύρια ευρώ.

Η σημερινή απόφαση Ανώτατου Δικαστηρίου της Καρλσρούης, έπειτα από σχετική προσφυγή του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου και της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, θα μπορούσε να αποτελέσει οδηγό για την αντιμετώπιση της (Νεοδεξιάς) Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD).

Πηγή: Liberal-ΑΠΕ – ΜΠΕ              Ιανουάριος 2024

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα