Αρχική » Πολιτική-Οικονομία » Η επιτροπή της 6ης Ιανουαρίου 2021 επιβεβαίωσε τη χειρότερη αλήθεια για τον Τραμπ

Η επιτροπή της 6ης Ιανουαρίου 2021 επιβεβαίωσε τη χειρότερη αλήθεια για τον Τραμπ

Liz Cheney: «Αν εγκαταλείψουμε την αλήθεια δεν μπορούμε να παραμείνουμε ένα ελεύθερο έθνος»

από KostasMarkakis

Όταν πρόκειται για τα πιο σημαντικά στοιχεία της τραγωδίας της 6ης Ιανουαρίου 2021, η επίλεκτη επιτροπή της Βουλής των ΗΠΑ που διερεύνησε το θέμα σε μεγάλο βαθμό δεν χρειαζόταν. Όλος ο κόσμος γνωρίζει ήδη τι έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ, όταν ο ένοπλος όχλος που κάλεσε και οδήγησε στο Καπιτώλιο επιτέθηκε άγρια ​​στους αστυνομικούς, λεηλάτησε το Κογκρέσο και προσπαθούσε να κατατροπώσει τη συνταγματική τάξη: τίποτα.

Συνήθως, μια έρευνα χρειάζεται να καθορίσει ποιος έκανε τι και πότε, αλλά σε αυτήν την περίπτωση η βασική ιστορία έχει ήδη αποδειχθεί. Για μεγάλο διάστημα αυτής της επίθεσης, ο Τραμπ δεν πήρε κανένα μέτρο για να την σταματήσει, ή για να προστατεύσει την αστυνομία που αντιμετώπιζε τρομοκράτες που μάχονταν για τον Τραμπ, ή να διασώσει τους εκλεγμένους αξιωματούχους μέσα στο κτίριο, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου του. Ήταν ίσως η χειρότερη ενέργεια του Τραμπ σε όλη την προσπάθειά του να ανατρέψει τις εκλογές. Αυτή η βαριά παράβαση καθήκοντος είναι αναμφισβήτητη. Όλοι είδαμε τι δεν έγινε. Σε πλήρη δημόσια θέα, ο Τραμπ δεν τήρησε τον όρκο του και απέτυχε να υπερασπιστεί το Σύνταγμα και την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Δεν απαιτείται κλήτευση ούτε μαρτυρία για να αποδειχθεί αυτή η θεμελιώδης αλήθεια.

Ωστόσο, η επιτροπή της 6ης Ιανουαρίου, το βράδυ της Πέμπτης 21.07.2022, αποκάλυψε νέες λεπτομέρειες που επιβάρυναν περισσότερο την εικόνα της χειρότερης ημέρας του Τραμπ ως προέδρου. Αποκάλυψε ότι από τη στιγμή που επέστρεψε στον Λευκό Οίκο, αφού διέδωσε το Μεγάλο Ψέμα του στη συγκέντρωση που προκάλεσε, και αφού τον εμπόδισε η Μυστική Υπηρεσία να ενταχθεί και ο ίδιος στον ένοπλο όχλο που κατευθυνόταν προς το Καπιτώλιο, κλείστηκε στην τραπεζαρία του στη Δυτική Πτέρυγα για ώρες. Εκεί παρακολούθησε την εξέγερση στο Fox News και δεν έκανε ούτε μια κλήση στον στρατό, στις αρχές επιβολής του νόμου ή στην Ουάσιγκτον, σε κυβερνητικούς αξιωματούχους. Απέρριψε πολυάριθμες εκκλήσεις από βοηθούς, συμβούλους, Ρεπουμπλικανούς – μέλη του Κογκρέσου και μέλη της οικογένειας (Ιβάνκα και Ντόναλντ Τζούνιορ) για να παρέμβει και να ανακαλέσει τους εξεγερμένους που μαίνονταν στο Καπιτώλιο. Αντίθετα, τηλεφώνησε σε Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές, ως μέρος του σχεδίου του να αποτρέψει την πιστοποίηση της εκλογικής καταμέτρησης. Και μίλησε τουλάχιστον δύο φορές με τον Ρούντι Τζουλιάνι, τον σύμβουλό του.

Σχετικά με τι; Αυτό δεν είναι γνωστό. Αλλά εικάζεται ότι αφορούσε το πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η εξέγερση για να σταματήσει ή να καθυστερήσει η πιστοποίηση. Η επιτροπή σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχουν επίσημα αρχεία για το τι έκανε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών και κανένα αρχείο κλήσεων δεν τεκμηριώνει με ποιον άλλο μίλησε. (Η επιτροπή έμαθε για τις κλήσεις στον Τζουλιάνι από τα τηλεφωνικά αρχεία του ίδιου του δικηγόρου.)

Μέσα από διάφορες μαρτυρίες και στοιχεία, η επιτροπή το κατέστησε σαφές: ο Τραμπ σκόπιμα δεν έκανε τίποτα για να τερματίσει την επιδρομή. Ήθελε να συνεχιστεί η βία στο Καπιτώλιο. Όπως το έθεσε ο βουλευτής Adam Kinzinger (R-Ill.), «Ο Πρόεδρος Τραμπ δεν παρέλειψε να δράσειΕπέλεξε να μην δράσει». Ο Κίντζινγκερ και άλλα μέλη της επιτροπής σημείωσαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη κατηγορία εναντίον ενός προέδρου των ΗΠΑ από το ότι αρνήθηκε να υπερασπιστεί την κυβέρνηση της ίδιας της Αμερικής.

 

Σε μια από τις αποκαλύψεις της, η επιτροπή έδειξε αποσπάσματα από μια ομιλία που κατέγραψε ο Τραμπ στις 7 Ιανουαρίου. Σε μια ανατριχιαστική στιγμή, ο Τραμπ αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη θεμελιώδη πραγματικότητα, ακόμη και μετά από όλη τη φρίκη στο Καπιτώλιο. «Δεν θέλω να πω ότι οι εκλογές τελείωσαν», υποστήριξε, καθώς αγωνιζόταν να αποφύγει δηλώσεις που είχαν προετοιμαστεί για αυτόν και σκόπευαν να είναι συμφιλιωτικές. Μερικά ψέματα είναι πολύ μεγάλα για να τα παρατήσεις.

Τα σκάνδαλα Τραμπ τείνουν να είναι σαν πιτσιλίσματα αίματος στον τόπο ενός βίαιου εγκλήματος. Είναι ακατάστατα επειδή δεν αποτελούνται από μία ξεχωριστή πράξη αδικοπραγίας, αλλά από πολλαπλές και αλληλοεπικαλυπτόμενες απιστίες —κάποιες που διαπράττονται σε πλήρη δημόσια θέα, άλλες με μυστικότητα— που θολώνουν την εικόνα όλες μαζί. Η τελική έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Robert Mueller περιείχε πάρα πολλές περιπτώσεις φερόμενων παρακωλύσεων της δικαιοσύνης που διέπραξε ο Τραμπ. Οι υπερβολές στις παρανομίες του δυσκολεύουν την παρακολούθηση όλων των παραπτωμάτων του. Και επωφελείται από τη διάχυση της προσοχής που προκαλεί το ιλιγγιώδες χάος από το «σκάνδαλο-μέσα σε ένα σκάνδαλο». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Δημοκρατικοί της Βουλής ήταν ενθουσιασμένοι κατά την πρώτη παραπομπή του Τραμπ, όπου είχαν ένα μόνο και ξεκάθαρο επεισόδιο για να επικεντρωθούν: το τηλεφώνημα του Τραμπ – που θυμίζει μαφιόζο – με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. («Θα ήθελα να μας κάνετε μιά χάρη.») Ήταν μια εύκολη απόπειρα εκβιασμού, σκέφτηκαν.

Η στάση του Τραμπ -η αδράνειά του- στις 6 Ιανουαρίου ξεχωρίζει στον πόλεμο του κατά της δημοκρατίας ως μια πράξη ιστορικής ατίμωσης. «Καμία ασάφεια, καμία απόχρωση», δήλωσε η εκπρόσωπος Liz Cheney (R-Wyo.) για αυτή τη στιγμή.

Αυτές οι λίγες ώρες και μόνο ήταν επαρκείς για παραπομπή και πλήρη πολιτικό αποκλεισμό. Αλλά συνέβησαν σε μια παρέλαση ανάρμοστης συμπεριφοράς: τα αδίστακτα ψέματα του Τραμπ για τις εκλογές, η προώθηση των θεωριών συνωμοσίας, η προσπάθειά του να ωθήσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης στην κήρυξη των εκλογικών  αποτελεσμάτων ως παραποιημένων, οι προσπάθειές του να πιέσει κρατικούς εκλογικούς αξιωματούχους και  νομοθέτες («Θέλω απλώς να βρω 11.780 ψήφους»), η εμπλοκή του στο σχέδιο ψεύτικων εκλογέων, η προσπάθειά του να ονομάσει ειδικό σύμβουλο έναν τρελό συνωμοσιολόγο (Σίντνεϊ Πάουελ), οι πιέσεις του στον (αντιπρόεδρο) Mike Pence να εμποδίσει την πιστοποίηση των εκλογικών ψήφων,  η υποκίνηση του ένοπλου πλήθους, και άλλα. Η άρνηση του να παρέμβει κατά τη διάρκεια μιας πράξης εμφυλίου πολέμου ήταν ακόμη ένα στοιχείο στη λίστα με τις αξιοθρήνητες πράξεις του Τραμπ. Αλλά η επιτροπή έδειξε πόσο μοναδικό ήταν αυτό το επεισόδιο.

Συνολικά, η επιτροπή έχει κάνει εξαιρετική δουλειά μεταφέροντας την πλήρη ιστορία της απόπειρας πραξικοπήματος του Τραμπ. Επιβεβαίωσε σημαντικά στοιχεία, που ήταν ήδη στο δημόσιο αρχείο: ο Τραμπ ενημερώθηκε επανειλημμένα από τους δικούς του συμβούλους και κρατικούς αξιωματούχους ότι τα εκλογικά αποτελέσματα ήταν νόμιμα. Διορισμένοι από τον Τραμπ αντιστάθηκαν στην κρυφή προσπάθειά του να ανατρέψει τα εκλογικά αποτελέσματα. Διάφοροι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής συνεννοήθηκαν με τον Τραμπ για να ανατρέψουν τις εκλογές, ώστε να μπορέσει να διατηρήσει την εξουσία. Ο Τραμπ έφερε στο Λευκό Οίκο ανόητους θεωρητικούς συνωμοσίας και ακροδεξιούς εξτρεμιστές για να σχεδιάσουν αντισυνταγματικά σχέδια για να παραμείνουν στον Λευκό Οίκο.

Κατά τη διάρκεια των ακροάσεων της, η επιτροπή παρουσίασε επίσης πολλά νέα στοιχεία για την 6η Ιανουαρίου 2021: Ο Τζουλιάνι παραδέχτηκε στον Ράστι Μπάουερς, ομιλητή της Βουλής της Αριζόνα, ότι δεν είχε στοιχεία για σημαντική εκλογική νοθεία. Ο Τραμπ ενημερώθηκε ότι το πλήθος στη συγκέντρωση του περιλάμβανε υποστηρικτές που ήταν οπλισμένοι, αλλά εξακολούθησε να κατευθύνει αυτό το πλήθος στο Καπιτώλιο. Ο Mark Meadows, τότε επικεφαλής του προσωπικού του Λευκού Οίκου, δεν πίεσε τον Τραμπ να αναλάβει αποφασιστική δράση κατά τη διάρκεια της εξέγερσης.

Η επιτροπή ανακάλυψε επίσης άλλες πιθανές περιπτώσεις σοβαρών αδικημάτων: Ο Τραμπ φέρεται να επιτέθηκε σε πράκτορα της Μυστικής Υπηρεσίας, όταν δεν τον βοήθησε να συμμετάσχει στον όχλο που κατευθυνόταν προς το Κογκρέσο. Η Μυστική Υπηρεσία διέγραψε μηνύματα κειμένου (SMS) για μια χρονική περίοδο που περιελάμβανε την 6η Ιανουαρίου. Και ίσως παραποίηση μαρτυριών.

Υπό την ηγεσία του αντιπροσώπου Bennie Thompson (D-Miss.) και της Liz Cheney, η επιτροπή εξέθεσε ξεκάθαρα τις αυταρχικές συμπαιγνίες του Trump για να σαμποτάρει το αμερικανικό πολιτικό σύστημα. Έχει αναλύσει αυτήν την υπόθεση σε διακριτά στοιχεία – το κάθε ένα σκάνδαλο από μόνο του. Τίποτα από αυτά όμως δεν είναι πιθανό να πείσει τους περισσότερους σκληροπυρηνικούς Τραμπιστές να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Stephen Ayres. Αυτός ο θιασώτης του Τραμπ που συνελήφθη στις 6 Ιανουαρίου, την περασμένη εβδομάδα κατέθεσε ότι: έκτοτε έβγαλε τις παρωπίδες του και συνειδητοποίησε ότι ο πρώην πρόεδρος είχε παραπλανήσει τον ίδιο και δεκάδες εκατομμύρια άλλους με τους ψευδείς ισχυρισμούς του για κλεμμένες εκλογές. Αλλά οι ακροάσεις υπενθύμισαν σε άλλους Αμερικανούς τον κίνδυνο που αποτέλεσε ο Τραμπ — και εξακολουθεί να αποτελεί.

Τελικά, η έρευνα της 6ης Ιανουαρίου δεν είναι μια μάχη για τα γεγονότα αλλά για την πραγματικότητα. Η επιτροπή, όμως, έχει προχωρήσει την ιστορία, όπως λέμε εμείς οι δημοσιογράφοι. Το πιο σημαντικό είναι ότι επιβεβαίωσε αυτό που οι περισσότεροι Αμερικανοί είδαν με τα μάτια τους: ο Τραμπ και τα τσιράκια του συνωμότησαν για να καταστρέψουν τη δημοκρατία. Αυτός και οι οπαδοί του δεν θα το αναγνωρίσουν αυτό. Αλλά για τους Αμερικανούς που βασίζονται στην πραγματικότητα, μια τέτοια ώθηση αποτελεί δημόσια υπηρεσία.

Η επιτροπή έχει περισσότερη δουλειά να κάνει. Θα υπάρξουν πρόσθετες ακροάσεις τον Σεπτέμβριο και, πιθανώς, περισσότερες αποκαλύψεις – και μια τελική έκθεση κάποια στιγμή. Μπορεί να υπάρξουν ποινικές παραπομπές. Αλλά η επιτροπή έχει ολοκληρώσει μεγάλο μέρος του κύριου καθήκοντός της: την τεκμηρίωση και τη διαφύλαξη της αλήθειας. Όπως σημείωσε η Liz Cheney, «Αν εγκαταλείψουμε την αλήθεια δεν μπορούμε να παραμείνουμε ένα ελεύθερο έθνος».

Όλη αυτή η δουλειά οδηγεί τώρα σε ένα μεγάλο ερώτημα: Τι κάνουμε ως έθνος με την αλήθεια; Μπορούμε να την διαχειριστούμε; Στην αρχή της ακρόασης το βράδυ της Πέμπτης, ο Bennie Thompson δήλωσε ότι «πρέπει να καταλογιστεί ευθύνη… για κάθε μέρος αυτού του σχεδίου». Αλλά πως; Αυτό το μέρος της ιστορίας απομένει να  καθοριστεί.

 

Μετάφραση και επιμέλεια: Κωνσταντίνος Α. Μαρκάκης

Πηγή: https://www.motherjones.com/politics/2022/07/january-6-hearings-trump-lies-inaction/

Του: DAVID CORN            Washington, DC, Bureau Chief                    JULY 22, 2022

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα