Αρχική » Πολιτική-Οικονομία » ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ για ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ για ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

από KostasMarkakis

Σε αυτή την καινοτόμα διαδικασία ανάδειξης των υποψήφιων ευρωβουλευτών:

  • Τα μέλη θέτουν υποψηφιότητα χωρίς δική τους προεκλογική δαπάνη και προσφυγή σε ΜΜΕ, πράγμα που θα συντηρούσε κοινωνικές ανισότητες και εξαρτήσεις
  • Καθιερώνονται ίσοι όροι παρουσίασης των υποψηφίων στο κόμμα και στην κοινωνία
  • Μέλη και Φίλοι συναποφασίζουν και επιλέγουν οι ίδιοι τους εκπροσώπους τους, χωρίς μεσολάβηση κομματαρχών και ομαδοποιήσεων

Έτσι, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που θα προκύψουν από την προκριματική εκλογή, θα αποτελούν γνήσια και αδιαμεσολάβητη εκπροσώπηση του κόμματος στις Ευρωεκλογές.

Η διαδικασία αποτελεί έμπρακτη απόδειξη σεβασμού της γνώμης και της κρίσης των μελών, που δεν θα προσέρχονται πλέον μόνο για να ενημερωθούν ή να χειροκροτήσουν, αλλά  θα συναποφασίζουν ισότιμα για καίριες επιλογές θέσεων και προσώπων, αναβαθμίζοντας τον θεσμό της αντιπροσωπευτικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Μακάρι να εφαρμοστεί η ίδια διαδικασία και στην ανάδειξη εκπροσώπων για εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να υιοθετηθεί από άλλα κόμματα.

Είναι επίσης ισχυρό κίνητρο για ενεργοποίηση των ανενεργών μελών, που δεν θα είναι πλέον θεατές ή ακροατές, αλλά συνδιαμορφωτές και συμπρωταγωνιστές εξελίξεων. Αυτό αποτελεί πολιτική αναγκαιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεδομένου ότι από τα 150.000 μέλη, που καθημερινά πληθαίνουν, λίγοι συμμετέχουν ενεργά στις Ο.Μ.

Πέραν αυτής της οργανωτικής διάστασης, όπως ανέφερα και στην ομιλία μου στο 4ο Συνέδριο, επισημαίνεται και μια αμιγώς πολιτική: το ότι η δημοκρατία είναι μορφή διακυβέρνησης που πρέπει να την μάθει κανείς και να συμμετέχει στην άσκησή της, αφού η δημοκρατική συμπεριφορά δεν είναι έμφυτη ή αυτονόητη, αλλά πρέπει να διδαχθεί – θεωρητικά και στην πράξη, μέσω πολιτικής επιμόρφωσης και ενεργού συμμετοχής.

Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τη γνώση των ευρωπαϊκών θεσμών και αξιών.

Τα ανωτέρω αποτελούν πλέον Υπαρξιακή Αναγκαιότητα, αφού:

  • Στο νεοφιλελεύθερο (παρα)κράτος της Ν.Δ. επικρατεί ασυδοσία, διαπλοκή, διαφθορά, ατιμωρησία, αδιαφάνεια, συγκάλυψη, υποκρισία, αυταρχισμός
  • Σε χώρες της Ε.Ε. αμφισβητούνται οι δημοκρατικοί θεσμοί και η κοινωνική συνοχή, ενισχύεται ο αυταρχισμός, ο εθνικισμός, η ακροδεξιά και νεοφασιστικές οργανώσεις
  • Διεθνώς πληθαίνουν οι δικτατορίες, τα αυταρχικά καθεστώτα, τοπικές πολεμικές συγκρούσεις, ανθρωπιστικές καταστροφές – γενοκτονίες και φυγή προσφύγων

Συνθήκες που θυμίζουν Ευρώπη του 1920 – 1930, αλλά σε παγκόσμια κλίμακα πλέον.  Δεν πρέπει να επαναληφθούν σήμερα ανάλογα λάθη. Στην εποχή μας άλλωστε έχουν προστεθεί κίνδυνοι που προκύπτουν από τα πυρηνικά όπλα και την Κλιματική Κρίση.

Οι προοδευτικές – αριστερές – δημοκρατικές – οικολογικές – φιλειρηνικές δυνάμεις, τόσο στις χώρες – μέλη της Ε.Ε., όσο και στα κοινοτικά θεσμικά όργανα, οφείλουν να συνεργαστούν στην αντιμετώπιση των κινδύνων για το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα, το περιβάλλον, το κλίμα, τη δημοκρατία και την ειρήνη.

Αυτές οι ευρωεκλογές είναι σημαντικότερες από όλες τις προηγούμενες.

Θέλω να ευχαριστήσω για την ευκαιρία συμμετοχής σε αυτή την όμορφη προσπάθεια, και υπόσχομαι να συνεχίσω να δίνω τον καλλίτερο εαυτό μου, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των προκριματικών εκλογών στις 14 Απρίλη 2024.

Σε όλους τους άξιους συνυποψήφιους συντρόφους και συντρόφισσες εύχομαι ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α. ΜΑΡΚΑΚΗΣ, Υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής

Υ.Γ.: Μέλη και Φίλοι που επιθυμούν να υποστηρίξουν την υποψηφιότητά μου μπορούν να το πράξουν την Κυριακή 14 Απρίλη 2024 με δύο τρόπους:

  1. Διαδικτυακά, από όποια περιοχή και αν βρίσκονται, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, επιλέγοντας την Περιφέρεια Αττικής και στη συνέχεια υποψήφιο/ους (επιτρέπονται μέχρι 4 σταυροί προτίμησης)
  2. Με φυσική παρουσία σε εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εντός Περιφέρειας Αττικής, επιλέγοντας υποψήφιο/ους (επιτρέπονται μέχρι 4 σταυροί προτίμησης)

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα